Szijjártó: A visegrádi együttműködés jól vizsgázik a mostani nehéz időszakban is

 

Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország együttműködése rendkívül jól vizsgázott ezen nehéz időszakban is, ezért a felek folytatják, sőt még szorosabbá teszik azt az új típusú koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelem terén – jelentette ki Szijjártó Péter a visegrádi államok (V4) külügyminisztereinek szerdai videókonferenciáját követően.

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebok-oldalán tartott online sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a jelenlegi helyzet megmutatta, hogy milyen praktikus előnyökkel jár a visegrádi együttműködés, ugyanis a négy ország kölcsönösen segítette egymás külföldön rekedt állampolgárainak hazajuttatását.


A tárgyaláson napirenden volt a Keleti Partnerség kérdése is, amellyel kapcsolatban Szijjártó úgy vélekedett, a világjárvány rendkívüli módon át fogja rajzolni a világgazdasági és világpolitikai térképet is, s erre az Európai Uniónak is fel kell készülnie.

Kelleni fognak a szövetségesek, a barátok, a partnerek az EU-n kívül is, s kézenfekvő, hogy az EU a keleti szomszédsággal is szorosabb együttműködést alakítson ki” – fogalmazott.

Szolidaritási alapot hoznak létre

Szijjártó Péter elmondta, megegyeztek abban, hogy 250 ezer eurós szolidaritási alapot hoznak létre a Nemzetközi Visegrádi Alapon belül a hat keleti partnerállam – Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország és Ukrajna – számára. Hozzátette, abban is egyetértettek, hogy az elmúlt időszakban nem nagyon haladt előre a Keleti Partnerség programja, ezért látványos és drasztikus lépésekre van szükség.

A tárcavezető ezért javaslatot tett a Fehéroroszországgal szembeni EU-s szankciók eltörlésére, a NATO és Georgia közötti együttműködés egy dimenzióval feljebb emelésére, az új stratégiai megállapodás megkötésére Azerbajdzsánnal, illetve arra, hogy Moldova megkapja azt a 70 millió eurót, amelyet az Európai Unió korábban neki megszavazott, de végül unfair hivatkozással nem utalt át.

Magyarország továbbra is segít a nehéz helyzetben lévő országoknak

Magyarország továbbra is segítséget nyújt majd a nehéz helyzetben lévő környező államoknak az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ezen tevékenysége teljes mértékben egybevág az Európai Unió ide vonatkozó politikájával – jelentette ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy az európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő azért hívta össze a tanácskozást, hogy az EU közösen, 15,5 milliárd euróval segítse meg a szomszédos – nyugat-balkáni, afrikai és ázsiai – országokat a védekezésben.

Josep Borrell emellett azt kérte, hogy a tagállamok lehetőség szerint nemzeti szinten is nyújtsanak támogatást a nehéz helyzetű harmadik országoknak. Szijjártó ezzel kapcsolatban leszögezte: Magyarország a felelős szomszédságpolitika jegyében eddig 600 ezer maszkkal és 30 ezer védőruhával segítette Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Észak-Macedóniát és a boszniai Szerb Köztársaságot.

Eddig 36 millió maszk érkezett Magyarországra

A miniszter rámutatott, hogy a Kína és Magyarország között jól működő légihídon keresztül eddig 36 millió maszk érkezett Magyarországra, valamint egy komplett gépsor is, amelyen havi 2,8 millió maszkot lehet gyártani, ezért az ország elsősorban ezekkel tud jelenleg segíteni.

Kiemelte emellett, hogy a kölcsönös segítségnyújtás jegyében a kormány nagyjából 130 külföldön rekedt európai uniós és azon kívüli állampolgár hazajuttatásában segédkezett eddig.

Szijjártó szép dolognak nevezte, hogy a közösség Team Europe (Európai Csapat) név alatt segítséget próbál nyújtani, de hangsúlyozta, hogy nehéz úgy hitelesen csapatépítésről beszélni, ha közben a csapat bizonyos tagjait folyamatosan hazugságokkal, álhírekkel és egyéb lejárató akciókkal próbálják nehéz helyzetbe hozni.

Hozzátette, ezért felkérte Borrellt, hogy hasson oda az Európai Bizottság néhány tagjának, hogy fejezzék be Magyarország hobbiszerű támadását, a hazugságok, álhírek gyártását és terjesztését, ugyanis a biztosoknak nem ez a dolguk, hanem az, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben támogassák a tagállamokat.

A miniszter végezetül elmondta, hogy az előző napi nyolc után szerdán hét repülőgép érkezik Kínából, a fedélzetükön ötmillió maszkkal, 140 lélegeztetőgéppel és védőruhákkal, a légihíd pedig továbbra is üzemelni fog.