LMP: Segíteni kell az agráriumot a veszélyhelyzetben

 

A többi között a foglalkoztatás-bővítés járulékmentessé tételét szorgalmazza az agráriumban az LMP. Társelnökük, Schmuck Erzsébet pénteki online sajtótájékoztatóján arra mutatott rá, hogy a járványhelyzetben elengedhetetlen az élelmiszertermelő ágazat működőképességének fenntartása, amelyet a szélsőséges időjárás is nehezít.

A párt a járvány miatt munkájukat vesztettekre gondolva azt javasolja, hogy mezőgazdasági idénymunkákra elsősorban őket lehessen alkalmazni. Számukra bérkiegészítést és a szakmai felkészülés támogatását is biztosítani kell, és csökkenteni az alkalmazásuk adminisztratív terheit – tette hozzá.

Schmuck Erzsébet követendőnek tartja azt az osztrák mintát, amely egy internetes felületen biztosítja a mezőgazdasági munkaerőigény és a jelentkezők találkozását.


Az LMP szerint a kormánynak ugyancsak járulékmentessé kellene tenni a veszélyhelyzet idejére az őstermelői tevékenységet.

A politikus arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt időszak szélsőséges időjárásai miatt kárt szenvedetteknek is támogatást kell nyújtani, a többi között a barack- vagy mandulatermesztőknek. Enélkül szerinte elkerülhetetlen a jelentős áremelkedés.

A címlapfotó illusztráció.