Arcmaszkokat varr dolgozószobájában Herczegh Anita

 

„Körülbelül 10 nappal ezelőtt kezdődött. Ahogy néztük a családdal a híradások döbbenetes képeit, hallgattuk a riasztó adatokat a járvány terjedéséről, a feszültség egyre nőtt bennem. Éreztem, valamit nekem is tennem kell. Képtelenség hetekig, esetleg hónapokig tehetetlenül, otthon rekedve nézni, várni a fejleményeket”írta bejegyzésében Herzcegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

„Orsi lányom javasolta, varrjak maszkokat. Egy nap alatt sikerült – egy barátunk segítségével – először 500, majd újabb 500 darab maszkhoz elegendő szabvány alapanyagot beszerezni. A dolgozószobámat átalakítottuk varrodává. Édesanyám sokat segített az előkészítésben, a vasalásban. Két barátnőm is kapva kapott a lehetőségen, így már három varrógép is üzemel egy időben” – folytatta.


Hozzátette: az elején ugyan akadtak hibák, bizonytalanságok, de az egymás közti folyamatos tapasztalatcserének, egyeztetéseknek köszönhetően a munka mára rutinszerűvé vált. Herczegh Anita az elkészült maszkokat naponta juttatja el a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz. „A napi 5-6 óra munka segít a tehetetlenség érzetét feloldani, sőt, a hasznosság érzését nyújtja” – fejtette ki.

Azt írta, tudja, az az 500 maszk, amit eddig elkészítettek – különösen most, amikor tonnaszám érkeznek a felszerelések – csepp a tengerben. Ugyanakakor örömmel tölti el, hogy rajtuk kívül nagyon sokan ültek a varrógép elé – bizonyítva, hogy a bajban egyetlen dolog számít, hogy „összefogjunk, összekapaszkodjunk.”