Az ellenzék megmutathatta volna, hogy képes az összefogásra

 

Nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását hétfőn, ezért az előterjesztést sürgősséggel, legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a T. Ház.

A házszabálytól való eltérésről szavaztak a képviselők az Országgyűlésben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A házszabálytól eltérő tárgyalást 137 igen, 52 nem szavazattal utasította el a parlament. Igennel szavaztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk Mozgalom színeiben politizáló független képviselő. Elutasították a házszabálytól eltérést a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelen lévő képviselői, valamint hat független képviselő.


Nemmel szavaztak az MSZP-, a DK-, a Párbeszéd-frakció képviselői

A sürgősségi javaslatot kétharmados támogatással 152 igen, 31 nem szavazattal hagyta jóvá az Országgyűlés. Támogatta a javaslatot a Fidesz, a Jobbik- és a KDNP-frakció, valamint a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő. Nemmel szavaztak az MSZP-, a DK-, a Párbeszéd-frakció jelen lévő képviselői, valamint hat független képviselő. Az LMP-sek nem szavaztak.

A mai döntés arról szólt, hogy négyötödös többség kellett volna ahhoz, hogy egy kétharmados törvényt rendkívüli gyorsasággal, rendkívüli eljárásban fogadjon el a parlament. Ezt tagadták meg az ellenzéki képviselők. Ettől függetlenül a kétharmados többség megvan, és ez a kétharmados alkotmányozó többség teremt arra lehetőséget, hogy a józan ész nevében a megfelelő szükséges jogállami lépéseket megtegye az Országgyűlés” – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Lánczi Tamás politológus kifejtette, az álhírek beköltöztek a parlamentbe is, és egyszerűen az ellenzék terjeszti. Amit ma hallani lehetett a parlamentben, vagy amit az ellenzéki sajtóban lehetett olvasni, egyszerűen hamis – álhírek. Semmi köze a parlament elé kerülő és elutasított törvényjavaslathoz, semmi köze azokhoz az intézkedésekhez, amelyeket a kormány jelenleg is működtet, és amelyeket meg kellett tennie annak érdekében, hogy hatékonyan lehessen védekezni a vírus ellen.

Az ellenzék megmutathatta volna, képes az összefogásra

Véleménye szerint az ellenzék hatalmas lehetőséget hagyott ki, megmutathatta volna, hogy képes az összefogásra egy fontos nemzeti ügy érdekében. „Ők ezt a lehetőséget elmulasztották” – tette hozzá.

„A jelenlegi kormánynak tíz éve kétharmados felhatalmazása van, olyan szabályt írhat, amilyet akar. Amennyiben diktatúrát akart volna létrehozni, már bevezethette volna, ehhez nem kell járvány. Egyszerűen csak meg akarja védeni a magyar embereket, ehhez pedig szükség van olyan eszközökre, intézkedésekre, amelyeket jelen pillanatban is alkalmaz. Láthatjuk, hogy ez a vírus, ez a helyzet még jó pár hétig, lehet hogy hónapokig velünk lesz. Erre az időszakra kért a kormány felhatalmazást, hogy ezeket a rendkívüli intézkedéseket érvényben tudja tartani” – fejtette ki.

„Egy hét múlva a kormány kétharmaddal meg fogja valósítani a törvényt. Tehát a következő napokra kellett volna megoldást találni. Ez az, amit az ellenzék most megakadályozott” – fűzte hozzá.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a kormány intézkedéseinek 94 százalékos támogatottsága van.

Mráz Ágoston Sámuel kiemelte, hogy a határzárral kapcsolatos intézkedésnek kiemelkedő, 96 százalékos támogatottsága van. „Ilyen számokat még a migrációs válság idején is alig lehetett látni, azaz egyértelmű a társadalmi elvárás” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy az ellenzék történelmi hibát követett el a mai nap, „ami rájuk fog égni”.

„A mai napon az dőlt el, hogy a jelenlegi magyar ellenzéket nem fogják alkalmasnak és képesnek tartani a későbbiekben, hogy az országot majd nehéz időkben vezesse” – tette hozzá.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.