Gazdasági és szociális javaslatcsomagot készített a Párbeszéd

 

A Párbeszéd a koronavírus-járvány miatt egy gazdasági és szociális javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek.

Barabás Richárd szóvivő csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett gazdasági intézkedések irányát – például a lakossági hitelek törlesztésére kivetett moratóriumot – alapvetően jónak tartják. Azt azonban problémásnak nevezte, hogy a kormány kizárólag a gazdaságra fókuszál és „elfelejtkezik az emberről”.

A jövedelmüket elveszítőknek szociális, egészségügyi, családi és munkanélküli támogatásokra van szükségük – hangsúlyozta a politikus. Kijelentette, az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi három hónapról vissza kell emelni kilencre.


A „szupergazdagoktól” el lehet várni a szolidaritást, ezért a kormány vessen ki az ötszáz millió forint feletti vagyonnal rendelkező emberekre egy szolidaritási adót – szólított fel Barabás Richárd.

Úgy folytatta: a kórházi adósságokat azonnal ki kell fizetni és bővíteni kell a kórházi kapacitásokat. Hozzátette, „végtelen ostobaságnak” tartják, hogy a kormányzat nem közli, mely régiókban találtak fertőzötteket.

A Párbeszéd kéri, hogy a táppénzen lévőknek az első hat hétben a teljes munkabérüket utalják. A párt által korábban is szorgalmazott alapjövedelemről Barabás Richárd azt mondta, hogy a következő néhány hónapban mindenkinek állampolgári jogon kell biztosítani havi százezer forintot.

Az öregségi nyugdíjminimumot legalább hatvanezer forintra kell növelni, időlegesen fel kell függeszteni a lakhatással összefüggő rezsiköltségek befizetését, és célzottan kell emelni a gyermeküket egyedül nevelő szülők, valamint a nagycsaládosok családi pótlékát – érvelt a szóvivő.

Végül arra kérte a kormányt, hogy állítsa le a sportcélú tao-támogatásokat és ezeket a forrásokat fordítsa az egészségügyre.

A címlapfotó illusztráció.