Tóth Bertalan: Nem elegendők a kormányzati gazdasági intézkedések

 

Az MSZP elnöke üdvözölte, hogy pártja több javaslatát is megvalósítja a kormány a koronavírus-járvány miatt bejelentett gazdasági intézkedések között, ugyanakkor továbbiakat is sürgetett.

Tóth Bertalan szerdán Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére reagálva az MTI-nek közölte, az MSZP-nek továbbra is a magyar emberek élete, egészsége és megélhetésének biztonsága a legfontosabb, ezért támogatnak minden ezt szolgáló döntést.

Hozzátette: a kormányfő által bejelentett gazdasági intézkedések még mindig nem elegendők a járvány gazdasági és társadalmi hatásainak kezelésére.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy csak bizonyos ágazatoknak adnak járulékfizetési könnyítést, nem oldják meg az összes kis- és közepes vállalkozás problémáját. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány még mindig a munkaadókra és a munkavállalókra bízza a munkavállalók megélhetésének biztosítását.

Tóth Bertalan szerint a szakszervezeteknek és a munkaadói szervezeteknek egy sokkal szélesebb körű, minden ágazatra kiterjedő megállapodásra kellene jutniuk.

Hiányolta azon javaslatuk átvételét, mely szerint vezessenek be elbocsátási tilalmat a multinacionális cégeknél. Azt firtatta, hogy a taxisokon kívül a több százezer katás egyéni vállalkozót hogyan segítik.

Tóth Bertalan elmondta, az Országgyűlésnek a koronavírus-járvány hatásainak kezelése érdekében hétfőn benyújtott ötpontos csomagjukból a kormány most megvalósítja a járulékfizetés felfüggesztését, valamint a hiteltörlesztési moratóriumot.