Jobbik: Mindenki maradjon otthon, a kormány pedig váltson sebességet a védekezésben

 

A lakosságot otthon maradásra, a kormányt pedig arra bíztatta szerdai online sajtótájékoztatóján a Jobbik két politikusa, hogy váltson sebességet a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos alelnöke arról beszélt: a „küszöbön álló egészségügyi és gazdasági katasztrófa” elkerülése érdekében lassítani kell a vírus terjedését, ennek egyetlen ismert eszköze pedig az, hogy „mindenki, akinek nincsen életbevágóan fontos dolga, a következő napokban otthon marad”.

Ez most mindannyiunk bőrére megy – jelentette ki, mindenkit otthonmaradásra bíztatva, akinek nincsen halaszthatatlan munkája, nem egészségügyi védőfelszerelésért, alapvető élelmiszerért vagy azért lép ki lakásából, hogy egy rászorulón segítsen, maradjon otthon.

Lukács László György, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő azt emelte ki: meg kell védeni a magyar munkavállalók munkahelyét, munkabérét, megélhetését, ez pedig a kormány feladata.

Fontosnak nevezte, hogy legyen egy szektorsemleges munkahelyvédelmi alap, hozzátéve, a hitelmoratórium mellett „meg kell védeni a mindennapok megélhetését is”, amihez számlatörlesztési moratóriumra van szükség. Ide sorolta a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök árának korlátok közé szorítását.

A mi kezünkben van, hogy milyen iramot diktálunk ennek a vírusnak. Az a lényeg, hogy mi diktáljuk a tempót, és ne a vírus – fogalmazott az ellenzéki politikus, mindannyiunk közös felelősségének nevezve az otthon maradást, a járvány terjedési tempójának visszafogását.