Válságkezelési javaslatokat tett a DK

 

A Demokratikus Koalíció a koronavírus-járvány miatt több válságkezelési javaslatot is készített. A párt a veszélybe került munkahelyek után fizetendő közterhek elengedését, az adóbefizetések határidejének eltolását, a végrehajtási és felszámolási eljárások elhalasztását, valamint a rezsi- és a lakáshitel-törlesztések felfüggesztését kéri a kormánytól.

A DK ügyvezető alelnöke keddi, online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, javaslataikat más európai országokban már bevezették.

Molnár Csaba hozzátette, a kormánynak az a dolga, hogy „foggal-körömmel harcoljon” minden egyes munkahelyért, minden kis- és közepes vállalkozásért.

Javaslataikat ismertetve azt mondta, meg kell tiltani, hogy a járvány idején embereket lehessen elbocsátani a bezárással sújtott gazdasági ágazatokban. Hozzátette, emellett a vállalkozásoknak támogatásra is szükségük van. Létre kell hozni egy rendkívüli munkahelyvédelmi alapot, ami fedezi a vállalkozás munkahelyvédelmi költségeit – indítványozta.

Molnár Csaba szerint az államnak segítséget kell nyújtani, hogy a munkájukat felfüggesztő vállalkozások ki tudják fizetni a béreket. Ezt úgy teheti meg, hogy elengedi a munkavállalók után fizetendő munkáltatói közterheket – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy javaslatuk első körben a márciusi és az áprilisi bérekre vonatkozna, de ha hosszabb ideig tart a járvány, akkor az intézkedés határidejét is meg kell hosszabbítani.

Az EP-képviselő kérte, hogy legalább őszig halasszák el a márciusban és áprilisban esedékes áfa-, kata- és kiva-befizetésének határidejét.

A DK felfüggesztetne minden olyan végrehajtási és felszámolási eljárást, ami a lejárt fizetési kötelezettségek miatt indulna – folytatta az alelnök. Hozzátette: a járvány idejére moratóriumot kell hirdetni a rezsitartozásokra és magánszemélyek lakáshiteleinek törlesztésére.

A DK javaslatainak költségvetési fedezetét első körben az állami kommunikációra szánt 150 milliárd forintos keret átcsoportosításával teremtené meg – közölte a politikus. Hozzátette, azt is elvárják, hogy a kabinet egy átfogó költségvetési módosítást terjesszen elő a következő napokban.

A címlapfotó illusztráció.