MSZP: a munkavállalókat, a kkv-kat, a családokat segítő intézkedésre van szükség

 

A koronavírus-járvány miatt a munkavállalókat, a kis- és közepes vállalkozásokat, a nyugdíjasokat, a családokat segítő kormányzati intézkedéseket hiányolta az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn az MTI-nek nyilatkozva.

Harangozó Tamás az operatív törzs sajtótájékoztatójára reagálva közölte, a cégeknek és a munkavállalóknak azonnali segítség kell, fel kellene függeszteni a szociális, valamint az egészségügyi hozzájárulás fizetését a kkv-knak.

Bérgaranciaalapra van szükség, a multinacionális cégeknek pedig elbocsátási stopot kell előírni, meg kell növelni a munkanélküli ellátás időtartamát háromról kilenc hónapra – sorolta javaslataikat. Az ellenzéki politikus szerint a hiteltörlesztés felfüggesztését nemcsak a cégek, hanem a magánszemélyek esetében is lehetővé kellene tenni.

Harangozó Tamás az időseknek a nyugdíjprémium korábbi kifizetését és nyugdíjemelést szorgalmazott. Hozzátette: a családi pótlék emelése az egyetlen eszköz, amivel ma lehet segíteni a családoknak. „Meg kell oldani, hogy az egyedülálló szülő, illetve az egyik szülő otthon maradhasson gyermekével a járvány ideje alatt” – hangsúlyozta.

Az MSZP támogatásáról biztosította a társadalmi érintkezéseket csökkentő kormányzati intézkedéseket, és azt is, hogy növelik az elvégzett tesztek számát.

Támogathatónak nevezte azt, hogy lezárják az ország határait, illetve a repülőtereket, különösen úgy, hogy a hazaérkező magyar állampolgárokat automatikusan megvizsgálják és karanténba kell menniük. Véleménye szerint a bécsi példát látva a következő napokban valószínűleg további radikális lépésekre lesz szükség.

Furcsállotta, hogy a miniszterelnök által délelőtt bejelentett intézkedések részletszabályairól nem tudtak nyilatkozni az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón, holott azok éjféltől hatályba lépnek.