Párbeszéd: Hozzák előre a tavaszi szünetet!

 

A Párbeszéd a koronavírus-járvány miatt azt javasolja, hogy a kormány – egyéb oktatási intézkedések mellett – hozza előre és hosszabbítsa meg a tavaszi szünetet.

A párt országgyűlési képviselője pénteki, budapesti, online sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújára reagált.

Tordai Bence arra felkérte a kabinetet, hogy a tanév sorsáról, az esetlegesen csökkentett oktatási anyagról konzultáljon a pedagógusok szakszervezeteivel. Felszólította a kormányt, hogy biztosítsa a tanárok és az oktatásban dolgozók teljes fizetését és „ne fenyegessen ilyen teljesen megalapozatlan dolgokkal, mint a fizetés nélküli szabadság”.

Egyúttal azt javasolta a szülőknek, hogy a tiltás ellenére a saját felelősségükre tartsák otthon a gyermekeiket. Az intézmények igazgatói tudják igazolni ezeket a hiányzásokat – tette hozzá a politikus, aki úgy fogalmazott: a szülők lehetnek bölcsebbek és okosabbak a kormánynál, „ha úgy tetszik, hirdessünk polgári engedetlenséget”.

Tordai Bence szerint a kormány azért halogatja az iskolabezárásokat, mert nem az emberek egészségét tartja elsődlegesnek, hanem a GDP-növekedést. A gazdaság ezt a járványt amúgy is meg fogja szenvedni, egészen biztos, hogy recesszió lesz a legtöbb gazdasági övezetben – mondta. A magyarországi visszaesés mértéke még nem ismert, de a Párbeszéd és több szakértő is évek óta azt mondja, hogy rossz a hazai gazdaságpolitika iránya, mert a kormányzat nem az embereket, hanem a vállalati profitot szolgáló növekedésbe ölt bele minden erőforrást – tette hozzá a képviselő.

A politikus arra szólította fel a kabinetet, hogy a várható válság miatt dolgozzon ki egy társadalomvédelmi akciótervet, módosítsa az idei és gondolja újra a jövő évi költségvetést.

Az álláskeresési járadék folyósításának idejét vissza kell emelni kilenc hónapra és növelni kell a közmunkások bérét – jelentette ki Tordai Bence. Minden gyermek után ugyanakkora támogatást kell adni, a gyermeküket egyedül nevelő szülők és a nagycsaládosok esetében pedig célzottan kell növelni a családi pótlékot – folytatta, hozzáfűzve: a 28 ezer 500 forintos öregségi nyugdíjminimumot legalább hatvanezer forintra kell növelni és minden százezer forint alatti nyugdíjat markánsan meg kell emelni.

Az „akciótervet” a Párbeszéd határozati javaslatként a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek – közölte a Párbeszéd képviselője.

A címlapfotó illusztráció.