Meghosszabbították a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

 

Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében a kormány meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, külön tekintettel a Törökország felől elindult migránsáradatra, annak biztonsági és járványügyi kockázatára – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök este az MTI-vel.

Közleményük szerint az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben.


„Komoly és veszélyes a mostani migrációs helyzet Magyarországra nézve is” – emelték ki, hozzátéve: Törökország felől tömegek indultak el Európa belseje felé. A balkáni migrációs útvonalon akár több százezres migránsáradat állhat össze és a magyar határnál a 2015-ös röszkei zavargásnál is súlyosabb helyzet állhat elő – írták.

A kormány ezért folyamatosan figyelemmel követi a helyzetet és megerősíti a határvédelmet, és ehhez a válsághelyzet meghosszabbítására is szükség van. Ez az intézkedés speciális jogosítványokat ad az állami, rendvédelmi szervek kezébe.

„Így garantálható, hogy továbbra is a lehető leghatékonyabban tudjunk fellépni az illegális bevándorlókkal szemben a határnál és akár Magyarország teljes területén” – fogalmazott közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A migrációs válsághelyzetet 2016 márciusában hirdette ki a kormány. Azóta folyamatosan fenntartották az intézkedést.