Hidegháborúval fenyegette meg Karácsony Gergely a kormányt

 

Hidegháborúval fenyegette meg Karácsony Gergely a kormányt arra az esetre, ha elveszi a kormány az iparűzési adót, és emiatt jelentős bevételtől esik el a főváros. Az iparűzési adó átalakítását néhány hete a versenyképességi tanács javasolta, ugyanis a szakértők szerint jót tenne a vállalkozásoknak és a gazdaságnak. Varga Mihály pénzügyminiszter már többször elmondta, hogy a településekkel mindenképpen egyeztetnek a témában. Szerinte Karácsony Gergely kicsit túldramatizálja a helyzetet – hangzott el az M1 Híradójában.

Szinte mind a 13 napirendi pontban sikerült megállapodásra jutnia a kormánynak és a fővárosnak a Közfejlesztések Tanácsának múlt heti ülésén – közölte a megbeszélést követően Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

Fürjes Balázs és Karácsony Gergely főpolgármester is nyilatkozott a sajtónak, és az megerősítést nyert, hogy elkezdődhet egy új Duna-híd tervezése, lesz pénz a kisföldalatti felújítására és új HÉV-szerelvényekre, a déli körvasút tervezésére. A kormány hozzájárul ahhoz, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a Lánchídra, az Alagútra és a villamosalagútra szánt hatmilliárd forintot csak a Lánchíd rendbetételére fordítsák.


Fürjes Balázs ugyanakkor leszögezte: nincs kormányzati javaslat vagy döntés az iparűzési adó csökkentéséről.

Fontosnak tartjuk azt, hogy folytatódjon az adócsökkentés Magyarországon. Több pénz maradjon az embereknél, több pénz maradjon a vállalkozásoknál. Ez segíti a gazdasági növekedést, és több jövedelmet eredményez az embereknek. Szeretnénk, ha  folytatódna az adócsökkentés, és azt gondoljuk, hogy minden adó csökkentéséről lehet és kell párbeszédet folytatni” – mondta Fürjes Balázs.

Karácsony Gergely kedd este az ATV stúdiójában azonban tovább ment és a párbeszéd helyett háborúval fenyegette meg a kormányt. Szerinte az iparűzési adó csökkentése romba döntené a főváros költségvetését.

Még tartanak az egyeztetések a helyi iparűzési adó tervezett átalakításáról, döntés azonban még nincs – erősítette meg az M1 híradójának Varga Mihály pénzügyminiszter. Szerinte ha a főpolgármester a témában már most hidegháborúval fenyeget, azzal nehéz mit kezdeni.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács úgy látja: az iparűzési adó átalakítása mintegy nyolcszázötvenezer vállalkozást érintene. Hatásosan segíthetné a beruházások bővülését és kifejezetten a termelékeny cégeket erősítené.