Halász: Magyarországra is veszélyt jelent a Törökország felől megindult migránsáradat

 

A magyar szolgálatok felkészülten, elkötelezetten és eredményesen végzik munkájukat – jelentette ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület szerdai zárt ülése után.

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Halász János elmondta: az aktuális nemzetbiztonsági ügyek között kiemelten foglalkoztak az illegális migrációs helyzettel. Az elhangzott információk nagy része 30 évig titkos, annyit viszont elmondott: a magyar szolgálatok felkészülten, elkötelezetten és eredményesen végzik munkájukat.

A Fidesz-frakció kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésein folyamatosan napirenden legyen az illegális migrációs helyzet – jelentette be.

Kiemelte: több mint százezer migráns akar eljutni Törökországból az Európai Unióba, miközben már a balkáni útvonalon is van százezer migráns, akik közül sokan már a magyar határkerítést támadják. Azt is elmondta: az elmúlt időszakban a legutóbbi két hónapban volt a legtöbb határsértés Magyarországon.

A Fidesz-frakció határozottan támogatja a kormányt a határőrizet erősítésében, és azt is támogatja, hogy a koronavírus veszélye miatt legyenek zárva a tranzitózónák – mondta Halász János.

Kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: támogatják, hogy az Európai Unió minden segítséget megadjon az európai határok védelméhez a tagállamoknak, köztük Görögországnak és Magyarországnak.

Stummer János jobbikos bizottsági elnök azon felvetésére, hogy fel kell készülni az esetleges további kerítés építésére, azt mondta: ha szükséges, Magyarország készen áll erre.

A bizottsági ülésen tájékoztatást adott mások mellett Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Balogh János országos rendőrfőkapitány, Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői.