Még tovább morzsolódik a Jobbik

 

Hétfőn újabb képviselő lépett ki a Jobbik-frakcióból és a pártból. Bana Tibor az újabb távozó, szerinte populizmus, nihilizmus, belső leszámolás jellemzi a Jobbikot, ami vállalhatatlan. Jakab Péterrel, az új elnökkel éppen hétfőn reggel jelent meg egy interjú, amelyben arról beszél, hogy amióta új vezetése van a Jobbiknak, megállt a gyengülés, sőt erősödnek – derült ki az M1 Híradójából.

Csaknem 90 százalékos párton belüli támogatással nehéz lenne pártszakadásról beszélni” – nyilatkozta az Indexnek adott interjújában a Jobbik új elnöke.


Jakab Péter szerint nincs esély a párt szétesésére,

és cáfolta azt is, hogy megszűnnének alapszervezetek. Azt mondta, néhány tag lép ki a Jobbikból, de ez egy élő szervezetben természetes.

Jakab Péter nyilatkozata után nem sokkal azonban újabb jobbikos képviselő hagyta ott a pártot és a frakciót. Bana Tibor döntését hétfőn azzal indokolta, hogy szerette volna ha a párt jobbközép, polgári és európai erőként működik, ehelyett nihilizmus, populizmus és belső leszámolás jött Jakab Péterék vezetésével, ez pedig számára vállalhatatlan.

Két hete Bencsik János budapesti elnök hagyta ott a pártot és a Jobbik-frakciót. Szerinte Jakab Péter maga jelentette ki, hogy a Jobbik a baloldali választók kedvéért a jövőben nem foglalkozik nemzetpolitikai témákkal. Bencsik János egyébként az egyike azoknak, akiket egy kiszivárgott hangfelvételen az új elnök árulónak nevezett.

Jakab Péter az őt hátba szúrók között emlegette a Szávay István-féle kört is. Azóta már Szávay István is otthagyta a Jobbikot. A párt egyik alapító tagja a múlt héten 20 év után lépett ki, döntését nem indokolta.

Kilépett továbbá négy budapesti önkormányzati képviselő, a párt debreceni elnöke és további öt tagtársa, valamint feloszlott a Jobbik utolsó erdélyi alapszervezete is.

Valamennyien jelezték, hogy

nem tudnak azonosulni a párt új irányával.

Jakab Péter ezzel szemben az Index-nek ismét elmondta, hogy szerinte csak az összefogás adhat esélyt, sőt – mint mondta – „érdemes lenne egy közös miniszterelnök-jelöltet állítani 2022-ben”. Ahhoz viszont tartja magát, hogy hatásosabb lenne, ha két külön ellenzéki lista lenne.

Az MSZP-s Molnár Zsolt elhibázottnak tartja Jakab Péter felvetését, de szerinte folytatni kell a tárgyalásokat a közös listáról. A DK-s Vadai Ágnes viszont kiállt Jakab Péter mellett, és örömét fejezte ki, amiért a Jobbik elnöke szorgalmazza a közös miniszterelnök-jelölt gondolatát.