DK: Az állam kárpótolja azt, aki karanténba kerül!

 

A Demokratikus Koalíció (DK) törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy egy állami alapból anyagilag kárpótolják azokat, akiknek a koronavírus-fertőzés miatt karanténba kell vonulniuk.

Vadai Ágnes, a párt alelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján indítványukról azt mondta, hogy amennyiben nem sikerül megfékezni az európai járványt, akkor előbb-utóbb Magyarországon is megjelenik a vírus és be kell vezetni a karantént.

Vadai Ágnes kiemelte, hogy a karanténra vonatkozó munkajogi szabályok nem világosak. A politikus hangsúlyozta, hogy javaslatuk alapján az államnak kellene pótolnia az érintettek kiesett munkabérét, a karanténba kerülteket pedig a kezelés idején és az azt követő 30 napban nem lehetne elbocsátani a munkahelyükről. A DK azt is kezdeményezi, hogy a karantén idején és az azt követő harminc napban az érintetteknek ne kelljen befizetniük a közüzemi számláikat, a hiteltörlesztésüket és az adójukat. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy az így felhalmozódott tartozást később természetesen rendezni kell.


Újabb kérdésre felelve a kormány felelősségének nevezte, hogy az tisztességesen tájékoztassa az állampolgárokat a helyzetről.

Kikérték a véleményét arról is, hogy valós problémának tartják-e a menekültkérdést. Vadai Ágnes felidézte, hogy a miniszterelnök szokásos, pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy a menekültkérdés a történelmi kihívás, nem a koronavírus. Vadai Ágnes kijelentette: a magyar állampolgárokat jelen pillanatban a koronavírus és az azzal kapcsolatos kormányzati tevékenység jobban érdekli, mint kormányfő által „fontosnak tartott téma”. Hozzátette, az EU nem hagyhatja, hogy Orbán Viktor „két barátjának”, Recep Tayyip Erdogan török elnöknek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a konfliktusában a megzsarolt pozíciójába kerüljön. Hangsúlyozta, hogy az EU sokkal jobban felkészült a határvédelemre, mint korábban, amikor jelent meg egy váratlan tömeg.

Újabb témában kérdezték arról, hogy Gyurcsány Ferenc a DK elnöke a párt vasárnapi tisztújító kongresszusán azt mondta: a Demokratikus Koalíció az ellenzék legnagyobb pártja. Vadai Ágnes azt felelte, az ellenzék vezető erejét az adja, hogy 2022-ben közösen szeretnék legyőzni a jelenlegi rendszert. Az, hogy jelen pillanatban a DK a legnagyobb, az kellő szerénységet és felelősséget kell, hogy jelentsen – emelte ki.

A Jobbikkal való együttműködésre vonatkozó kérdésre azt felelte, az önkormányzati és a dunaújvárosi időközi választások bebizonyították, hogy az ellenzéki pártok együtt képesek leváltani a Fideszt. A DK számára az együttműködés alapja a NATO és uniós tagságok megkérdőjelezhetetlensége, illetve az emberi méltóság tiszteletben tartása, és az látszik, hogy az utóbbi időben a Jobbik ezen az úton halad – fogalmazott Vadai Ágnes.

A címlapfotó illusztráció.