Vizsgálja a biodóm befejezésének lehetőségét a főváros

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodóm készültségi foka és a befejezéséhez szükséges forrásigény felméréséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

A képviselők 17 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett támogatták Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes előterjesztését. Karácsony Gergely főpolgármester a vitában közölte: szeretnék elérni, hogy rendelkezésre álljon egy számítás arról, mennyi pénzből lehet lezárni a projektet.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP), a XVI. kerület polgármestere megjegyezte, szeretné tudni, van-e a városvezetésnek olyan információja a beruházásról, amely alapján büntetőfeljelentést vagy egyéb jogi lépést kell tenni.

A Pannon Park-projekt keretében átalakítják a vidámpark egykori területét. A projekt része Európa legnagyobb, több mint 17 ezer négyzetméter területű biodómjának megépítése, amely magában foglalja a Pannon-tenger akváriumot, a Pannon Ősvadont, a látogatóközpontot és több kiszolgáló létesítményt.

A biodóm szerkezetkész, műszaki átadás-átvételét 2020 áprilisra tervezték. Persányi Miklós, az állatkert azóta lemondó főigazgatója 2019. december 17-én jelentette be, hogy a kormány által addig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül mintegy 20 milliárd forintra van szükség a Pannon Park befejezéséhez.

A Fővárosi Közgyűlés ezek alapján döntött a projekt felméréséről. A képviselők arról is határoztak, hogy egy önkormányzati cég, az Enviroduna Kft. széleskörű bevonásával végzik majd a Pannon Park fejlesztését.

A főváros erre a célra 381 millió forintot biztosít. A felmérés előreláthatóan négy-hat hónapot vesz igénybe, ezután dönthet a Fővárosi Közgyűlés a befejezéséhez szükséges beruházásokról.