Elfogadták a főváros 2020-as költségvetését

 

Elfogadta a Fővárosi Önkormányzat 2020-as összevont költségvetését szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Elhunyt díszpolgárokra emlékeztek az ülés megkezdése előtt a képviselők (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Cikkünk frissült.

A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 284 970 500 forintban, kiadásait 408 550 332 forintban állapítja meg. Az így keletkező 124 452 832 forintos hiányt az előző évek maradványának bevételeiből finanszírozzák.

A Fővárosi Közgyűlés 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében és egy tartózkodás mellett elfogadta az idei büdzsét. Karácsony Gergely főpolgármester expozéjában elmondta, hogy az új városvezetés első költségvetésének kiindulópontja a zöld és szabad Budapest programjára épül.

Karácsony: Fókuszban az ember, a város lakója

A büdzsé fókuszában az ember, a város lakója áll, ezért – mint fogalmazott – azt joggal hívhatjuk az esélyteremtés költségvetésének. Ez a büdzsé egy gyarapodó, gondoskodó-szociális, zöld- és klímatudatos város részvételre épülő költségvetése – jelentette ki a főpolgármester, aki hangsúlyozta: a cél világos és egyértelmű: a budapestiek hosszabban, egészségesebben és jobb minőségben élhessenek a városban.

A költségvetés ugyanakkor még erősen a múlt öröksége által terhelt. A korábbi városvezetés feszítettnek nevezte a költségvetéseit. Ez volt a büdzsé eposzi jelzője, amely kifejező volt, arról azonban elfelejtettek beszélni, hogy ki feszíti azt – mondta a főpolgármester. Kijelentette: a kormány az, amely évről évre egyre jobban feszíti Budapest pénzügyeit.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „a kormány évről évre jobban szorítja a pisztolyt a városvezetés halántékához.”

Kiemelte azt is, hogy a költségvetés megteremti annak a lehetőségét, hogy a Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó színházakat, valamint a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot állami befolyástól mentes, tisztán önkormányzati finanszírozásba vegyék. Továbbá meg kell teremteni annak a feltételeit is, hogy a független társulatok számára is biztosítsák a szabad alkotás feltételeit.

Karácsony Gergely álságosnak és méltatlannak nevezte azt az ultimátumot, amit a színházak finanszírozása kapcsán a kormány, a fővárosi Fidesszel az oldalán megfogalmazott.

„Semmiféle ultimátumnak, semmiféle zsarolásnak nincs helye, amikor a város sokszínű kulturális élete a tét. Várjuk hát vissza a tárgyalóasztalhoz a kormány képviselőt annak érdekében, hogy a fővárostól elvont pénzek miatt saját hatáskörben finanszírozni nem tudott színházak és a független társulatok működéséről tárgyaljunk tovább” – fogalmazott.

Zebra, biciklisáv, bicikliút is segít majd

A főpolgármester elmondta, nemcsak a zöld területeket óvják és terjesztik ki, hanem emberközpontú, gyalogos- és biciklibarát közlekedés felé mozdítják a várost. A közösségi közlekedés támogatása mellett több zebra, biciklisáv, bicikliút segíti majd, hogy biztonságosabban, egészségesebben és tisztább levegőjű városban élhessünk – tette hozzá.

Közölte azt is, hogy a Lánchíd felújítása még az idén elkezdődhet, a 3-as metró felújítása részeként akadálymentesítik majd az aluljárókat, környezetbarát trolihálózat fejlesztésébe kezdenek még az idén, valamint egy forgalomcsillapító tervek hajtanak végre.

Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a 2020-as költségvetés megteremti a pénzügyi feltételeit annak, hogy az álláskeresők ingyenesen használhassák a közösségi közlekedést és a fővárosi fenntartású intézményeknél, a fővárosi cégeknél bevezessék az úgynevezett Budapest-pótlékot.

Ezzel az újfajta szemléletű juttatási rendszerrel ismerik el azt, ha valaki évek, évtizedek óta a fővárosiakat szolgálja munkájával. Megteremtik a pénzügyi feltételeit annak, hogy ősztől a 20 ezer legrászorulóbb családnak évi 20 ezer forintos lakásrezsi-támogatást adjon a főváros.

Pluszforrásokat biztosítanak arra, hogy a „szegények üldözése helyett” szociális támogatással mérsékeljék az utcai szegénységet, ezért kibővítve folytatják a már megkezdett Elsőként Lakhatás programot.

Programot indítanak a diplomás roma fiataloknak

Megnyitják a fővárosi álláskeresők irodáját, és programot indítanak a diplomás roma fiataloknak a közigazgatásban való elhelyezkedésük segítése érdekében. A főváros évi kétmilliárd forintot költ a szociális intézmények, köztük az idősotthonok átalakítására, felújítására.

Elindítják Budapest részvételi költségvetési programját, amelyben évi egymilliárd forint felhasználásról dönthetnek a fővárosiak. Karácsony Gergelyt követően valamennyi főpolgármester-helyettes saját területét érintően érvelt a költségvetési javaslat elfogadása mellett.

A főváros fideszes képviselői szerint látszatintézkedéseket sorolt fel Karácsony 

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, a főpolgármester felszólalása egy jól megkoreografált felnőtteknek szóló mese volt, az abban szereplő állítások ugyanis nem vagy csak részben igazak.

A később szót kérő frakciótársaihoz, Hassay Zsófiához és Kovács Péterhez hasonlóan hangsúlyozta, a jelenlegi városvezetés a Demszky-korszak azon gyakorlatához kíván visszatérni, amikor csak látszatintézkedések egészítették ki a város működésének fenntartását, a főpolgármester és helyettesei pedig folyamatosan csak a kormányt hibáztatták.

A szocialisták üdvözölték az elképzeléseket

Horváth Csaba, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője esélyteremtőnek, zöldnek és válságkezelőnek nevezte a költségvetést. Utóbbira szerinte egyebek mellett azért van szükség, mert a kormány összesen 200 milliárd forinttal csökkentette a közösségi közlekedés támogatását az elmúlt négy évben.

Fidesz: A saját kampányígéreteit is leszavazta a baloldal Budapesten

A Fidesz szerint a baloldal saját kampányígéreteit is leszavazta Budapesten. „Kerületi mércével is gyenge fővárosi költségvetést fogadott el a baloldali többség, amely még a saját kampányígéreteit is leszavazta” – fogalmazott a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt azt írta: a büdzséből tisztán látszik, hogy Karácsony Gergely főpolgármester becsapta szavazóit, a városvezetés javaslata ugyanis nyomokban sem tartalmazta a választási kampányban tett ígéreteket.

„Ezeket a Fidesz-KDNP végül módosító indítványként benyújtotta, de a baloldal megfontolás nélkül lesöpörte az asztalról” – jegyezték meg. A módosítók között szerepelt, hogy a Lánchíd és az Alagút egyszerre újulhasson meg, kapjon forrást a 3-as metró kocsijainak klimatizálása, valamint részesüljenek többlettámogatásban a hajléktalanokat segítő alapítványok.

„Karácsony Gergely és társai ezeket álságos módon elutasították” – olvasható a Fidesz közleményében.