Gyöngyöspatáról csak egy busznyi ember ment a tüntetésre

 

Gyöngyöspatáról egy busznyi ember ment a tüntetésre, vagyis a város lakóinak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra – mondta a térség fideszes képviselője. Horváth László szerint világossá vált, hogy a Soros-hálózat tudatosan gerjeszt konfliktust magyarok és cigányok között. A gyöngyöspatai vita hónapok óta tart. A bíróság – bár a Kúria vizsgálata még nem ér véget – kimondta, hogy 100 milliós kártérítés jár a roma családoknak iskolai szegregáció miatt. A kormány nem készpénzben, hanem oktatás és képzés formájában fizetne – hangzott el az M1 Híradójában.

Diákok a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola előtt
(Fotó: MTI/Komka Péter)

A város vezetése közölte, hogy nem tudják kifizetni a kártérítés rájuk eső részét, mert csődbe menne az önkormányzat.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig évindító sajtótájékoztatón kijelentette, hogy igazságtalan a kártérítés. A kormány ezután azt javasolta, hogy pénz helyett képzést kapjanak az érintettek, ezt azonban a romák elutasították.

Mindeközben Soros György egy videóban üzente, segíti a romákat. Az ő támogatását élvezi egyébként az az alapítvány is, amelyik pert indított a gyöngyöspatai családok nevében az állammal szemben, amiatt, hogy Gyöngyöspatán 2004 és 2017 között szegregáltan oktatták a romákat.

Forgács István, romaügyi szakértő azt mondta: pénz helyett hosszútávú felzárkóztatási lehetőséget kell kínálni a gyöngyöspatai ügyben érintett családoknak.

A fizetési határidő egyébként már januárban lejárt. A gyöngyöspatai önkormányzat felülvizsgálati kérelmét nyújtott be, amelyet a Kúria várhatóan áprilisban bírál el.

A döntést meg se várva roma jogvédő szervezetek vasárnapra szerveztek tüntetést a fővárosba.

Horváth László miniszterelnöki megbízott ennek kapcsán azt mondta: politikai demonstrációról van szó, a budapesti tüntetésre ugyanis éppen Gyöngyöspatáról alig egy busznyi ember érkezett.

Ez azt jelenti, hogy a gyöngyöspataiak 98 százaléka nemet mondott erre a politikai akcióra. Az viszont világossá vált, hogy a Soros Görgy által támogatott szervezetek nem akarnak békés együttélést magyarok és cigányok között, és nem akarnak tisztességes, jó, és igazságos válaszokat a meglévő problémákra. Az ő receptjük az, hogy először is tudatosan gerjesztenek egy konfliktust, utána pedig harcra szólítják, harcba szólítják a cigányságot a többségi társadalommal szemben” – fogalmazott Horváth László.

Horváth László hozzátette: nem fogják engedni, hogy az elmúlt években elért eredményeket– a segély alapú életet felváltotta a munka és tanulás alapú élet – bárki a saját politikai céljai miatt lerombolja.