Origo.hu: Soros György aktivistája szervezi a tüntetést a gyöngyöspatai ügy miatt

 

Soros György aktivistája szervezi a tüntetést a gyöngyöspatai ügy miatt – írta az Origo. A hírportál cikke szerint a kártérítési pénz fizetése helyett oktatást felajánló kormányzati ajánlat ellen tiltakozó megmozdulás főszervezője több szálon is kapcsolódik a liberális eszméket terjesztő milliárdoshoz – hangzott el az M1 Híradójában.

Setét Jenő (Fotó: MTI/Marjai János)

Soros György aktivistája szervezi a tüntetést a gyöngyöspatai ügy miatt– írja az Origo.

Múlt héten jelentette be a Társaság a Szabadságjogokért és az Amnesty International Magyarország, hogy a gyöngyöspatai kártérítési ügy miatt demonstrációt szerveznek a Kúria elé. Az akcióhoz csatlakozó szervezetek többsége az Origo szerint szorosan kötődik Soros Györgyhöz, ugyanúgy ahogy az esemény főszervezője, Setét Jenő roma polgárjogi aktivista is.

Az Origo úgy tudja, Setét Jenő szociális munkásként kezdte pályafutását, majd a Soros-alapítvány támogatását élvező Horváth Aladár volt SZDSZ-képviselővel együtt alapították meg a Roma Polgárjogi Alapítványt.

Az Origo értesülései szerint Setét Jenő jelenleg munkatársa a Magyar Soros Alapítvány által támogatott Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodának. Az általa vezetett Idetartozunk Egyesület alaptőkéjét pedig Soros György egyik leghíresebb szervezete, a Nyílt Társadalom Alapítványok adta.

Setét Jenő az elmúlt években több kormányellenes tüntetésen is felszólalt. Egy hónapja petíciót indított a gyöngyöspatai ügyben, csakhogy – írja az Origo – kezdeményezése kudarcba fulladt, az érintettek 99 százaléka nem írta alá a kezdeményezést. A kudarcba fulladt akció után kezdett a vasárnapi tüntetés szervezésébe.

A tüntetéshez az elsők között csatlakozott a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Tordai Bence. A balliberális politikus és Setét Jenő együttműködése nem új keletű,  2019 decemberében ugyanis az aktivista volt az egyik felszólalója a Párbeszéd társadalombiztosítási törvény szigorítása elleni tüntetésének.