Rangos lengyel kitüntetést kapott Novák Katalin

 

Andrzej Duda lengyel államfő a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntette ki Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát „a lengyel-magyar kapcsolatok mélyítéséért tett elévülhetetlen érdemeiért”. A kitüntetést szerdán Marlena Malag munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszter adta át a budapesti lengyel nagykövetségen.

Marlena Malag lengyel munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszter átadja Novák Katalinnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztje kitüntetést (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Marlena Malag laudációjában kiemelte, hogy Novák Katalin a családbarát politika kialakítását szolgáló több lengyel-magyar projekt kezdeményezője, részt vett abban, hogy szociális témákban a nemzetközi színtéren és a visegrádi együttműködésben közös állásfoglalásokat alakítsanak ki, és szószólója a társadalmi kapcsolatokat erősítő kezdeményezéseknek.


A Magyarországon élő lengyelek önazonosságának megerősítését szolgáló program sem jöhetett volna létre nélküle. Az államtitkárnak gazdag tapasztalatai vannak a diplomáciai munkában, politikai és közéleti tevékenységében pedig sok eredményt ért el – mondta a lengyel miniszter.

Marlena Malag kitért arra is: Lengyelország – akárcsak Magyarország – a családokat tartja a legfontosabbnak, ezért 2015 óta a családpolitika a lengyel politika fókuszában áll. A lengyel kormányzat figyelemmel kíséri Magyarország családokat támogató intézkedéseit, és átveszi azokat, ha lehetőség van rá – tette hozzá.

Jerzy Snopek lengyel nagykövet azt mondta: Magyarország és Lengyelország együttműködése a családbarát politika kialakításában mindkét fél számára gyümölcsöző volt. Hozzátette: „a családnak éltető ereje van”, ezért a családpolitika és a család ügye mindenkinek fontos.

Novák Katalin a kitüntetést megköszönve kiemelte: Magyarországnak és Lengyelországnak „küldetése van Európában” a családközpontú megközelítés képviseletében, mivel – tette hozzá – ebben az európai kormányok között szinte egyedül vannak.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a magyar-lengyel kapcsolat „nagy hömpölygő folyó” Budapesttől Krakkóig, a folyót pedig sok mellékfolyó táplálja, és a vizük mára sem apadt el. „Magyar-lengyel szövetség volt, van és lesz” – jelentette ki.

Lengyelországnak és Magyarországnak ezeréves közös történelme van, és segítséget nyújtanak egymásnak a nehéz időkben. A két ország együtt dolgozik a családok segítéséért is – mondta Novák Katalin.