Óriási a színvonalcsökkenés a parlamenti kommunikációban

 

Megkezdődött a parlament tavaszi ülésszaka. Hadházy Ákos ismét megpróbálta szabotálni az ülést. Szakértők úgy vélik: a politikai kommunikáció terén sokat romlott a helyzet az elmúlt években. Az ellenzéki politikusok oldaláról megfigyelhető, hogy olyan alpári stílust alkalmaznak, ami korábban, a kiegyezés korszakában még a kocsmai stílusnak felelt meg.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Megkezdődött a parlament tavaszi ülésszaka. A hétfői azonnali kérdések során többek között szóba került a nemzeti alaptanterv módosítása, a klímavédelem, az oktatáspolitika, a börtönbiznisz, valamit a gyöngyöspatai kártérítés is. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn nem szólalt fel napirend előtt a Parlamentben, mert a kormány most a koronavírus elleni küzdelemről szóló tájékoztatást ítélte a legfontosabbnak.


A hétfői parlamenti ülést Hadházy Ákos ismét megpróbálta szabotálni. A független képviselő Stop propaganda feliratú táblát lógatott le Kövér László házelnök mögé az elnöki pulpituson a karzatról. Kövér azt mondta, méltányolja, hogy Hadházy ezúttal „nem a saját gigantikus névjegykártyáját mutatta be”, de ez attól még az ülés megzavarásának minősül. A házelnök felszólította a képviselőt, hogy ezt hagyja abba, majd kitiltotta az ülésnapról.

Radikális átalakulás

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, a politikai kommunikáció terén sokat romlott a helyzet az elmúlt években. Hozzátette, véleménye szerint úgy a kormánypártok, mint az ellenzék oldalán megfigyelhető olyan politikai gyakorlat, ami hozzájárult a színvonalromláshoz.

Nagy Attila Tibor szerint a kormánypárti frakció hibája, hogy egy-két képviselőjük ülésszakonként ugyanazokat a gondolatokat, frázisokat hangoztatja. Hozzátette,  a színvonalesésért többek között Tordai Bence és Hadházy Ákos is felelős, akik többször is igyekeztek megzavarni az Országgyűlés munkáját. Kiemelte, úgy véli:

Hadházy Ákos egyetlen célja, hogy bekerüljön a televízióba, a híradásokba.

Nagy Attila Tibor szerint a jelenlegi parlamenti kommunikáció döbbenetes, radikális átalakuláson ment át az elmúlt évszázadban. Hozzátette, Deák Ferenc idejében egy politikus szakmai felkészültsége, ékesszólása elengedhetetlen volt, hiszen abban az időben a beszédek ereje igazán sokat nyomott a latban.

Példát kéne mutatniuk

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint a közfeladatot ellátó, magas közjogi funkciót betöltő személyek viselkedése mintául szolgál az egész lakosság számára, és ezt minden politikusnak szem előtt kéne tartania, éss ennek megfelelően kéne viselkedni a parlamentben.
Hozzátette, úgy látja: az elfogadhatatlan stílusromlás 80 százalékban az ellenzéknek köszönhető.

Az ellenzéki politikusok oldaláról megfigyelhető, hogy olyan

alpári stílust alkalmaznak,

ami korábban, az említett kiegyezéskori időszakban is a kocsmai stílusnak felelt meg. Emellett a parlament falai között tanúsított aktivista magatartás sem elfogadható, hiszen meggátolja azt, hogy a két oldal konszenzusra jusson.

A fő feladatokra kéne koncentrálni 

Nagy Attila Tibor úgy gondolja: egy ellenzéki képviselőnek két fő feladata van. Az egyik, hogy ellenőrizze a mindenkori kormány munkáját, illetve hozzászólásokkal formálja a törvényjavaslatokat. A másik fontos feladat pedig, hogy minőségi törvényjavaslatokat, törvénymódosításokat nyújtson be.

Lomnici Zoltán hozzátette: az ellenzéknek természetesen ki lehet fejeznie nemtetszését, de azt mindenképpen kulturált módon kéne  megtennie. Emlékeztetett: 2006-ban a Fidesz-KDNP egy klasszikus módszert választott nemtetszésnek kinyilvánításra, amikor a párt képviselői kivonultak a teremből, és egyedül csak a frakcióvető maradt a bent, hogy továbbra is képviselje a csoport álláspontját.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.