Minden korábbinál több elektromos autót adhatnak el idén

 

Minden korábbinál több elektromos autót adhatnak el ebben az évben Magyarországon – vélik kereskedők. Ez nagyjából háromezer kocsit jelenthet, ami azért még mindig egy aprócska szelet a három-három és fél milliós járműparkban. Az autós szakma képviselői szerint akkor lehetne felpörgetni az eladásokat, ha legalább a duplájára emelkedne a jelenleg másfél millió forintos állami támogatás, további töltők épülnének és az elektromos autóknak is még sokat kellene fejlődniük technikailag – hangzott el az M1 Híradójában.

Elektromos autók töltődnek (Fotó:MTI/Czeglédi Zsolt)

Élete álma teljesült Topa Jenőnek, amikor átvette teljesen elektromos autóját. Ő volt az első, aki kormányzati segítséggel vásárolta meg környezetbarát járművét. Azóta már több ezren követték példáját annak köszönhetően, hogy kormány 2016 októberében elindította támogatási programját. A támogatás sikerét bizonyítja, hogy a régióban Magyarországon értékesítik a legtöbb környezetbarát gépkocsit. Tavalyelőtt körülbelül  nyolcezer elektromos autó volt forgalomban, a múlt évben ennek csaknem duplája.

A miniszterelnök a hétvégi évértékelő beszédében is beszélt a támogatási program kiterjesztéséről, és az autósszakma arra számít, hogy a mostaninál sokkal gyorsabb és rugalmasabb megoldásokat vezetnek be.

Az lenne a szerencsés, ha a most meglévő árkülönbség minél hamarabb eltűnne az elektromos és a hagyományos meghajtású modellek között. Ehhez a mostani másfél milliós támogatást jelentősen növelni kellene” – mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint az idei egy kiugró év lehet, mivel egyrészt minden gyártó megjelenik a szigorodó emissziós normák miatt új termékekkel, nagyobb hatótávú termékekkel.

Az elektromos autók eladását segíti az is, hogy már mintegy 700 töltőállomás működik az országban, ez idén tovább növekszik, hiszen a kormány az önkormányzatoknak pályázatot írt ki elektromos töltőállomások létesítésére. Emellett bevásárlóközpontokban, irodaházakban, közterületi parkolókban is elindulnak ilyen jellegű fejlesztések. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége elnöke a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a technológiai fejlődés is csökkenti a zöld autók árát.

Kilowattonként az energia ára, amit tárol az akkumulátor, 100 dollár környékére esett vissza, ez valamikor ezer dollár felett volt” – fogalmazott Gablini Gábor. Hozzátette, látható, hogy egy nagyon jelentős árcsökkenés van, ezenkívül új technológiájú akkumulátorok fejlesztése is zajlik.

Autókereskedők szerint egy hatékony támogatási rendszernek és a bővülő villámtöltőknek köszönhetően már idén háromezernél is több elektromos autó találhat gazdára. Ez a szám a következő években a technikai fejlődés következtében akár meg is triplázódhat – hangzott el az M1 Híradójában.

A címlapfotó illusztráció.