Az MSZP ombudsmanhoz fordul az iskolaérettségi vizsgálatok miatt

 

Az MSZP az oktatási jogok és az alapvető jogok biztosához fordul, mert úgy tudja, a szülőket nem tájékoztathatják gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának részleteiről – közölte az ellenzéki párt kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az Oktatási Hivatal (OH) az általa felügyelt szakértői bizottságoknak titoktartási kötelezettséget írt elő, így a szülőket nem tájékoztathatják azokról a bizottsági döntést megalapozó tényekről, amelyek a gyermek beiskolázásával kapcsolatos kérelem elutasítását indokolták. Az Oktatási Hivatal ezzel súlyosan megsértette a szülők azon jogait, hogy gyermekük testi, szellemi fejlődésével kapcsolatos minden tényt, döntést, intézkedést megismerhessenek, ezért az MSZP az ombudsmanhoz és az oktatási jogok biztosához fordul – írta az MSZP.

A szocialisták azt kérik az alapvető jogok biztosától, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezések megsemmisítése érdekében kezdeményezze az Alkotmánybíróság eljárását, továbbá elvárják az Oktatási Hivatal elnökének azonnali intézkedését.

Az OH hétfőn közölte, hogy rendben halad az iskolaérettségi kérelmek feldolgozása, az iskolaérettségi kérelmek 72 százalékáról már van döntés, 90 százaléka támogató. A hivatal arról is tájékoztatott, az ellenzéki médiumokban megjelentekkel ellentétben minden szülő megismerheti a saját gyermekéről készült szakértői véleményt.

A címlapfotó illusztráció.