A Mazsihisz is támogatja az SZNT kezdeményezését

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is támogatja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezését és arra biztatja híveit, hogy aláírásukkal támogassák azt.

A zsidóság elnyomott kisebbségként élt Egyiptom országában, amire 2000 év óta szüntelenül emlékezünk. Bár soha nem állunk a szeparatizmus mellé, de támogatjuk a kisebbségek minél erősebb önrendelkezését – bármely nemzeti kisebbségről legyen szó, székelyről, magyarról, vagy más európai nemzetéről egyaránt. Támogatásunkkal részei vagyunk a magyar kormánytagoktól a főpolgármesterig érő konszenzusnak” – olvasható a közleményben.

Mint írták: az európai polgári kezdeményezés azt tűzte ki céljául, hogy az őshonos európai kisebbségek közvetlenül Brüsszelből, a nemzeti kormányoktól függetlenül is kaphassanak a jövőben uniós, kohéziós pénzeket. Ha sikerrel járnak, az Európa-szerte erősíti a kisebbségeket – emelték ki.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vallási közösségként kerüli a pártpolitikai-hatalmi kérdésekben történő állásfoglalást, alapvető kiemelten fontos értékrendi kérdésekben azonban részt kíván venni a fontos társadalmi vitákban” – fogalmaztak, hozzátéve: ezért arra bíztatják híveiket, támogassák aláírásukkal a kezdeményezést, amely mögé Varga Judit igazságügyi miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett odaállt Karácsony Gergely főpolgármester is.

A Tóra azt tanítja, szeressük a közöttünk élő kisebbségeket és ezt tanítja számunkra a zsidó történelem is. Mi pedig igyekszünk hűek maradni a Tórához és őseink emlékéhez” – áll a Mazsihisz közleményében.

Az M1 keddi Híradójában azt mondták: a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését eddig mintegy százezren írták alá a szükséges egymillióból.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke az M1-nek nyilatkozva azt hangsúlyozta: a kezdeményezés magyar szempontból azért fontos, hogy a határon túli magyar területek úgy fejlődjenek, gazdagodjanak, hogy közben magyar regionális identitásukat megőrizzék.

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést ide kattintva tudja támogatni.