Tordai: A Párbeszéd szembemegy a Fidesz gyűlöletkeltő kampányával

 

A Párbeszéd szembemegy a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök cigányok elleni gyűlöletkeltő kampányával – jelentette ki Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője hétfőn budapesti sajtótájékoztatón.

„A párt szembemegy azzal a gyűlöletkeltő propagandával, azzal az új, aljas, félelmekre építő fideszes kampánnyal, amit most éppen a gyöngyöspatai cigány gyerekek és általában a magyar cigányság ellen kezdett meg Orbán Viktor és a Fidesz” – fogalmazott Tordai Bence, hozzátéve, hogy a kormánypárt ezzel elárulja azokat a cigányokat is, akik rájuk szavaztak.

Eddig is számtalan csoport volt célkeresztben – folytatta az ellenzéki politikus –, ezért ki kell állni egymásért, és egy vasárnapra, a fővárosba szervezett tüntetésen közösen kell kifejezni az egyet nem értést azzal az orbáni politikával, amelynek nemcsak a cigányok lesznek a kárvallottjai, hanem a teljes társadalom.

Az ellenzéki politikus szerint hiába mondta azt Orbán Viktor, hogy jól végezték a dolgukat, se a számok, se a tapasztalati tények nem ezt erősítik meg.

Tordai Bence közölte, a gyöngyöspatai roma nemzetiségi önkormányzat vezetői a párt meghívására beülnek az Országgyűlés hétfői ülésére. Berki Sándor, a Párbeszéd Nógrád megyei alelnöke azt mondta, Orbán Viktorral ellentétben pártja hisz a társadalmi szolidaritásban és a jogegyenlőségben.

A kormányfő vasárnapi évértékelőjében olyan emberekről beszélt, akiknek a véleményét ő soha nem hallgatja meg – mondta a politikus, hozzátéve, hogy pártja ezért lehetőséget biztosít arra, hogy a gyöngyöspatai roma önkormányzat elmondhassa véleményét.

Csemer Géza, Gyöngyöspata roma nemzetiségi önkormányzatának elnöke arról beszélt: mélyen el van szomorodva, hogy most egy olyan országban élünk, ahol a magyar állam szerint akkor sem lehet egy cigány embernek igazsága, ha azt a bíróság törvényesen kimondta. Ezen jogtalanság miatt szerveznek vasárnapra tüntetést Budapestre – mondta.