Nem csak a magyar parlamentben van szükség viselkedési szabályokra

 

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a baloldali képviselők a házszabály februárban hatályba lépett módosításai miatt. Az Országgyűlés tavaly év végén szigorította azokat a szabályokat, amelyek alapján súlyosabban büntethetők azok a képviselők, akik rendbontást követnek el a Parlamentben – hangzott el az M1 Híradójában.

Ellenzéki képviselők elállják a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A baloldali pártok a kezdetektől fogva ellenezték parlamenti rendszabályok szigorítását, hétfőn pedig bejelentették, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes – a párbeszédes Szabó Tímeával, a DK-s Arató Gergellyel, a jobbikos Lukács László Györggyel és az LMP-s Csárdi Antallal közösen tartott sajtótájékoztatón – a képviselői munka korlátozásának nevezte a módosítást.

Nem csak a magyar parlamentben van szükség viselkedési szabályokra: az európai parlamentarizmus egyik legrégebbi intézményében, a brit parlamentben tilos hazugnak nevezni az ellenfeleket, aki nem kér azonnal bocsánatot, azt azonnal ki is lehet tiltani az ülésről. Az ülés rendjét megzavaró  képviselőket a házelnök utasítására kikísérik.

A zágrábi parlamentben az őrökkel vitetik ki az ismételten rendzavaró politikusokat, és ilyenkor megszakítják az ülést – erre a közelmúltban többször is szükség volt.

Az olasz parlamentben tavaly novemberben a földrengéskárok enyhítéséről szóló vitában szó szerint ölre mentek a képviselők. Lökdösték egymást, kiabáltak. Olaszországban ilyenkor a képviselőket akár egy hónapra is felfüggesztik, erre az időre nem jár nekik fizetés.

Tavaly októberben pedig az Európai Parlamentben az egyik olasz képviselő egy doboz bonbont vágott földhöz, amikor Törökország szíriai katonai beavatkozását bírálta. Angelo Cioccát öt ülésnapra felfüggesztették minden parlamenti tevékenysége alól a plenáris szavazást kivéve, és mintegy egymillió forintnak megfelelő pénzbüntetéssel sújtották.