Az ellenzék nem tudta érdemben kritizálni Orbán Viktor évértékelő beszédét

 

Vasárnap tartotta évértékelő beszédét Orbán Viktor, amelyben széles spektrumban tért ki a kormány tevékenységére. Az évértékelőt követően az ellenzéki politikusok megpróbálták kritizálni a miniszterelnök által elhangzottakat, azonban kritikájukat nem tudták alátámasztani. Szakértők szerint aggódhatnak az ellenzéki politikusok, mert egy jól működő gazdasági helyzetben, az igazán fontos kérdésekre, problémákra koncentrálva a kormánypárt még jobban megerősödhet, és még jobban megnehezítheti az ellenzék helyzetét a 2022-es választásokon.

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

Valamennyi ellenzéki párt reagált a miniszterelnök vasárnapi évértékelőjére. Az MSZP egyszemélyes fake news gyárnak nevezte Orbán Viktort, a DK szerint Magyarország az elmúlt tíz évben a lemaradók és a vesztesek közé került. A Jobbik pártelnöke, Jakab Péter úgy véli, Orbán Viktor elengedte a dolgozók és nyugdíjasok kezét. A Párbeszéd szerint „a bejelentett klímaterv nem klímaterv, mert nemhogy a válaszokat nem adja meg, de még az égető kérdéseket sem érti”.

A Mi Hazánk Mozgalom véleménye szerint nem elég bátor a kormány politikája. Az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet, úgy reagált az évértékelőre, hogy kizárólag akkor tudnak hinni a kormánynak a környezet és természetvédelem területén, ha azonnali, érdemi változtatásokat hajt végre. Az ellenzéki pártok kijelentéseiket közleményeikben, videóüzeneteikben nem tudták alátámasztani.

Az ellenzék teljesítette feladatát: kritizált

Kiszelly Zoltán, politológus a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, nem lepődik meg azon, hogy az ellenzék kritizálni próbálta a miniszterelnök beszédét. Hozzátette,

az ellenzéki politikusok kritikájukban nem fogalmaztak meg érdemi alternatívákat.

Kiszelly Zoltán kiemelte, minden pártvezető oldaláról érzékelhető volt, hogy saját témájukat féltik, hiszen a miniszterelnök egy olyan széles spektrumon kínált alternatívát a magyaroknak, ami az ellenzéki pártokat lépéskényszerbe hozza.

Egyre nagyobb figyelmet fordít a kormány a klímavédelemre 

A klímavédelem terén a kormány az eddigiekhez képest fokozott tevékenységet, érdeklődést mutat” – mondta Kiszelly Zoltán. Hozzátette, a miniszterelnök eddig sem vitatta, hogy küszöbön áll a klímaváltozás, hogy az emberi tevékenység hatással van a Földre, azonban egy ideig nem ezt tartotta a legfontosabb problémának. Ahogy azonban változott a közhangulat, úgy a kormány is alakított fontossági sorrendjén, és most már egyre komolyabban veszi a klímaváltozás problémáját.

Kiszelly Zoltán elmondta, a nyugati sajtó szerint Orbán Viktor évértékelőjének

egyik legfontosabb eleme az, hogy a kormány minden újszülött magyar gyerek után tíz fát ültet,

ami akár évi egymillió fa telepítését is jelentheti.

Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezető igazgatója elmondta, valamennyi balliberális párt követelte a klímavédelmet, de ennek ellenére

egyetlen megvalósításuk sincs, ami javítana a klímahelyzeten.

Ezzel szemben a kormány vezetője, akit korábban azzal a váddal illettek, hogy nem foglalkozik a klímavédelemmel, januárban a Kormányinfón kijelentette, hogy klímaváltozással kapcsolatos akciótervet kívánnak meghirdetni. Az évértékelő beszédben Orbán Viktor a műanyagpalackok betiltásától kezdve az illegális szeméttelepek felszámolásán át a Duna és Tisza műanyagmentesítéséig rengeteg konkrét cselekvési tervet fogalmazott meg” – mondta Boros Bánk Levente.

Hozzátette, azok a pártok, amelyek a klímavédelem pártján állnak, most beállhatnak a kormány háta mögé, és segíthetik munkáját a klímavédelmi intézkedések megvalósításában.

Aggódhat az ellenzék

Kiszelly Zoltán hangsúlyozta, meglepődne, ha Gyurcsány Ferenc elismerné Orbán Viktor és a kormány tevékenységét, „hiszen a 2002-2010 közötti elpocsékolt nyolc évben Magyarország sereghajtó lett a térségben”. Hozzátette, a jelenlegi kormánynak ebből a pozícióból sikerült kimozdítania az országot.

Hozzátette, aggódhat az ellenzék, mert egy jól működő gazdasági helyzetben, az igazán fontos kérdésekre, problémákra koncentrálva

a kormánypárt még jobban megerősödhet,

és még jobban megnehezítheti az ellenzék helyzetét a 2022-es választásokon.

Sikertelenül próbálnak felnőni az ellenzéki politikusok az évértékelő műfajához 

Boros Bánk Levente elmondta, Orbán Viktor honosította meg Magyarországon az évértékelő beszéd műfaját. Hozzátette, az ellenzéki politikusok megpróbáltak felnőni a kormányfőhöz, és az elmúlt években igyekeztek hasonló jellegű beszédeket tartani, majd minden évértékelő után igyekeztek érdemben reagálni, érdemben kritizálni Orbán Viktor kijelentéseit.

Boros Bánk Levente kiemelte, egy laikus számára is világos, hogy

óriási a különbség a miniszterelnök, és a pártvezetők beszédei között,

úgy tartalomban, mint stílusban.

Boros Bánk Levente emlékeztetett, hogy egy héttel korábban, vasárnap tartotta Gyurcsány Ferenc a maga évértékelőjét, ami méltatlan volt nem csak Gyurcsány Ferenchez, hanem a politikusi szakmához is. „A volt miniszterelnök egy bemutató segítségével próbálta alátámasztani a maga igazát, de a diákon lévő információkat nem tudta elmagyarázni, felkészületlen volt, és a stílusa sem volt elfogadható” – mondta Boros Bánk Levente.


A teljes beszélgetés itt hallhajtó meg.