Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Viktor évértékelő beszédére

 

A Jobbik szerint Orbán Viktor elengedte a dolgozók és a nyugdíjasok kezét, a DK Magyarország megosztottságát hangsúlyozta, az MSZP egyszemélyes fakenews-gyárnak a Párbeszéd pedig megfáradt Bástya-elvtársnak nevezte a miniszterelnököt a kormányfő vasárnapi évértékelő beszédére reagálva.

Schmuck Erzsébet, az LMP párt társelnöke, mellette Kendernay János, az LMP másik társelnöke (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Cikkünk frissült. 


Az LMP szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett klímavédelmi intézkedéseket már régen meg kellett volna tenni, azok nincsenek összhangban a jelenlegi kihívásokkal – mondta Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus a kormányfő évértékelőjére adott reakciójában kiemelte: kizárólag akkor tudnak hinni a kormánynak a környezet- és természetvédelem területén, ha azonnali érdemi változtatásokat hajt végre. Schmuck Erzsébet szerint a kabinetnek elsőként létre kellene hoznia egy klíma- és fenntarthatósági minisztériumot, továbbá a költségvetésben is forrásokat kellene elkülönítenie az ágazatnak.

Kiemelte, az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben nem tett semmit a környezet- és természetvédelem területén, sőt teljesen leépítette annak intézményrendszerét is, kezdve a szaktárca megszüntetésével.

Az LMP politikus szólt arról is, a kormányfő nem veszi figyelembe, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő, amikor az atomenergia bebetonozásával akarja csökkenteni az ország szén-dioxid kibocsátását. Megjegyezte továbbá, a karbonsemlegesség eléréséhez nem elég csupán fákat ültetni, hanem erdőket kell létrehozni.

Kendernay János, az LMP másik társelnöke úgy fogalmazott, Orbán Viktor „mesevilágban él”, mivel nem látja, hogy az elmúlt évek gazdasági növekedését egyrészt az uniós támogatások, másrészt a külföldön munkát vállaló magyarok hazautalásai alapozták meg.

Hangsúlyozta, a kormányfő úgy próbál meg szabadságharcot hirdetni a brüsszeli elittel szemben, hogy annak valójában saját maga is része. Erre utal ugyanis, hogy Magyarország a„ nemzetközi ipari lobbi szószólója” lett Brüsszelben, az országban létrejövő nagy beruházások pedig nem a magyar emberek, hanem a multinacionális cégek érdekeit szolgálják – jegyezte meg.

A Jobbik elnöke közleményében azt írta: Orbán Viktor elengedte a dolgozók és a nyugdíjasok kezét. Jakab Péter úgy fogalmazott: az ország első emberét a zöld politikából leginkább a „zöldhasú” érdekelheti, a magyarokat viszont leginkább a közelgő gazdasági válság, amitől meg kellene védeni a családokat, de a miniszterelnöktől nem tudta meg senki, hogyan.

Kiemelte: annyi derült ki, hogy Orbán Viktor nem tudja, honnan lehetne pénzhez juttatni a magyarokat, pedig szerinte ez nem bonyolult, „nem kell többet lopni”. Hozzátette: a Jobbik javasolja a „nemzeti konzultációkba csomagolt, gyűlöletre költött százmilliárdokat” bér- és nyugdíjemelésre fordítani.

Gyurcsány Ferenc videóüzenetben reagált

Az MSZP elnöke videóüzenetében Orbán Viktort „egyszemélyes fakenews-gyárnak” nevezte, aki évértékelőjében az öntömjénezésen kívül egy párhuzamos világot épített fel, amely a saját maga által elképzelt világról és a saját maga által elért sikerekről szólt, miközben a mindennapi emberek életéről semmit nem mondott.

Tóth Bertalan szerint az a kormányfő beszél a bűnözők védelméről, aki önmaga az ügyészségen, a legfőbb ügyészen keresztül védelmezi a bűnelkövetőket, és az a kormányfő beszél munka nélkül szerzett jövedelemről, akinek a környezetében csak olyanokat találni, akik szerinte munka nélkül hatalmas nagy jövedelmeket szereztek.

A Demokratikus Koalíció elnöke közleményében hangsúlyozta: a demokratikus Magyarország soha nem volt olyan megosztott, mint most, nemzet és nemzeti kormányzás helyett pártállam és pártlogika diktál, Magyarország pedig az elmúlt tíz évben a lemaradók, a vesztesek közé került.

Gyurcsány Ferenc kitért az orvos- és nővérhiányra, a várólisták hosszára, szerinte a nyugdíjasok egyre rosszabbul élnek a még aktív polgártársaikhoz képest és „Magyarország elveszítette barátait az európai népek közösségében”. Úgy fogalmazott: az évet ugyan Orbán értékelte, de a végső ítéletet a nép fogja kimondani felette.

A kormány klímaterve a Párbeszéd szerint nem klímaterv

A Párbeszéd közleményében azt írták: Orbán Viktor „megfáradt Bástya elvtársat játszott” évértékelőjén. Kiemelték: az egészségügy, az oktatás és a lakhatás problémáira nem volt válasza a miniszterelnöknek, a kormány klímaterve pedig a Párbeszéd szerint nem klímaterv, mert nem, hogy válaszokat nem ad, de még a kérdéseket sem érti.

Orbán Viktor megoldások helyett ismét milliárdokba kerülő nemzeti konzultációval tereli el a figyelmet a lényegről, és hajszolja a magyar embereket egy újabb gyűlöletháborúba – írták. Hozzátették: a Párbeszéd programjának első pontja: „Orbán Viktornak és kormányának mennie kell”.

A Magyar Liberális Párt szerint Orbán Viktor évértékelői évek óta ugyanabban a mederben zajlanak, de az „illiberális lózungokra” a magyar társadalom egyre kevésbé vevő. Azt írták: gyűlöletkeltéssel, Soros György, a cigányok és a meleg közösség megbélyegzésével nem lehet eltakarni a keserű valóságot, az Orbán-kormány a páratlan gazdasági lehetőségek ellenére is egyre rosszabbul teljesít, a nemzeti konzultációkat pedig „silány propaganda kampányoknak” nevezték.

A Mi Hazánk Mozgalom szerint nem elég bátor a kormány politikája. Úgy vélik: Gyöngyöspatán a magyaroknak járna kártérítés, mert valójában ők az áldozatok, a börtönbiznisz felszámolásához pedig ki kellene léptetni Magyarországot a strasbourgi bíróság fennhatósága alól.

A párt határozottabb fellépést tart szükségesnek a kormány részéről a határon túli magyarok jogainak érvényesítéséért, az Országgyűlésnek pedig ki kell mondania a trianoni békeszerződés semmisségét – közölték.