Origo.hu: Újabb furcsaság merült fel Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában

 

Gyurcsány Ferenc és felesége négyzetméterenként több mint 200 ezer forintért újíthatta fel a házuk belsejét – írta az Origo. Feltéve ha igaz az a magyarázat, amit a DK sajtóosztálya küldött annak kapcsán, hogy mire költötte el Gyurcsány Ferenc azt a több mint 1,1 milliárd forintot az elmúlt években, amit nem találnak a vagyonnyilatkozataiban. A DK elnöke korábban azt mondta, hogy 100 milliót költöttek a szemlőhegyi villára, ami azonban a lap szerint kívülről nem változott, vagyis csak a belső felújításra költhették el ezt a pénzt Gyurcsányék – hangzott el az M1 Híradójában.

Újabb furcsaság merült fel Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatával kapcsolatban – írja az Origo arra az 1,1 milliárd forintra utalva, amelyet a DK elnöke nem tüntetett fel idei nyilatkozatában.

A hiányzó összegre először a Világgazdaság hívta fel a figyelmet. Mint írták: a korábbi miniszterelnök az elmúlt négy évben összesen kétmilliárd forint osztalékot vett fel a cégérdekeltségeiből, ám vagyonnyilatkozata alapján csak 800 millió forintja van, vagyis

nem lehet tudni, hogy mire fordított több mint 1,1 milliárd forintot.

A DK sajtóosztálya válaszul tételesen felsorolta a pártelnök költéseit. Azt írták, a hiányzó összeget gyerekei taníttatására, civil szervezetek támogatására, adóbefizetésre és lakásvásárlásra költötte Gyurcsány Ferenc. További 100 millióból kötcsei, másik 100 millió forintból pedig budai villáját újította fel.

Az Origo szerint azonban kérdéses, hogy Gyurcsány Ferenc valóban ennyit költött-e budai házának felújítására. A portál szerint ugyanis az épületen semmilyen változás nem látszik kívülről, ami azt jelenti, hogy az említett 100 millió forintot belső felújításra költhették. Ez pedig azt jelenti, hogy

Gyurcsány Ferenc négyzetméterenként 200 ezer forintot költött a villára.

A DK magyarázatával egyébként több probléma is volt. Az Origo korábban arról is írt: még ha a párt által közölt számokat összeadjuk, akkor sem jön ki a hiányzó 1,1 milliárd forint, ráadásul az osztalékfizetéshez kötődő 300 millió forint adót sem lehet ezekhez az összegekhez adni, mert azt az Altus fizette ki. Vagyis csaknem félmilliárd forint sorsa továbbra sem tisztázott.

Gyurcsány Ferenc nem most először kényszerül magyarázkodni vagyonnyilatkozata miatt. 2014 -ben például az kavart nagy port, hogy kiderült: a családi cégéből kivett osztalékból támogatta pártját, annak ellenére, hogy az Altusnak uniós megbízásból volt jövedelme. Gyurcsány Ferenc akkor azt mondta: nincs kivetni való abban, hogy az Európai Uniótól kapott pénzből saját pártját is támogatja.