MSZP: A kormány és a jegybank adjon magyarázatot a gyenge forintra!

 

Az MSZP felszólítja a kormányt és a jegybankot, hogy adjon magyarázatot arra, miért gyengült történelmi mélypontjára a forint az euróval szemben, és milyen árfolyamra lehet számítani a jövőben – mondta Szakács László szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a gyenge forint kizárólag a multinacionális cégeknek jó, míg Magyarországnak és a magyaroknak rossz. Az euróban gazdálkodó nemzetközi nagyvállalatok bérköltségei ugyanis nagyban csökkennek a 340 forint fölé dráguló európai fizetőeszközzel, miközben a magyar családoknak gyakorlatilag az élet minden területén drágulással kell szembenézniük – fejtette ki.

Szakács László szerint az Orbán-kormány adóparadicsomot hozott létre a multinacionális vállalkozásoknak, amelyek tized annyi közterhet fizetnek, mint az ott dolgozók. Az MSZP szerint ezzel szemben a bérekre rakodó adókat kell csökkenteni, a tőkét sújtó terheket pedig nem kell tovább mérsékelni.


Frakciótársa, Bangóné Borbély Ildikó ugyanitt azt mondta, az Orbán-kormány népesedés- és családpolitikája is megbukott, mivel azok sem biztonságot, sem kiszámíthatóság, sem pedig tervezhetőséget nem nyújtanak.

Kiemelte, egy kormány sikerességét jól mutatja a születésszám, ami az elmúlt években folyamatosan csökken Magyarországon, ráadásul mára minden hatodik magyar gyermek külföldön születik meg. Ez is azt mutatja, hogy a magyar fiatalok előtt két választás van: a vándor- vagy a koldusbot – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

A szocialista politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar családok adóbefizetéseik után nem kapnak megfelelő egészségügyi, oktatási szolgáltatásokat az államtól és ezért újabb kiadásokkal kell magánorvosokhoz és magántanárokhoz fordulniuk.

A címlapfotó illusztráció.