Jobbik: Tragédia fenyeget a Volánbusznál

 

A buszvezetők túlterhelésével „orosz rulettet játszanak a sofőrökkel és az utasokkal” a Volánbusznál – mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki elfogadhatatlannak nevezte a cégnél uralkodó munkakörülményeket.

Az ellenzéki politikus szerint a sofőrök heti 40 órás munkaidejét nem egyszer 16-18 órás „műszakokba” szervezik, amit gyakran 20-25 évet kiszolgált, másfél-kétmillió kilométert futott, rossz műszaki állapotú, gyakran elromló buszokon kell tölteniük.

Nem engedhetjük meg, hogy kimerült és folyamatosan átvezényelt sofőrök kockáztassák saját maguk és utasaik életét – hangsúlyozta a jobbikos képviselő.


Bana Tibor példaként hozta fel, hogy nem kell rögzíteni a vezető pihenőidejét az ötven kilométernél rövidebb utakon, ami viszont azt jelenti, hogy több, ennél valamivel rövidebb útba szervezve megugorhat a munkateher.

Jelezte: tudomása szerint abban az esetben, ha nem változnak a munkakörülmények, és nem emelik az általa megalázóan alacsonynak nevezett béreket, több ezer buszvezető hajlandó ügyvédi letétbe helyezni felmondását, vagy szervezetten, egy időben, több százan betegszabadságra menni.

Ha a kormánynak a magyarok az elsődlegesek, akkor legyenek fontosak a magyar buszvezetők és a magyar utazóközönség is! – szólított fel Bana Tibor.

A címlapfotó illusztráció.