Jakab: Sorosnak joga van ahhoz, hogy úgy költse el a pénzét, ahogy akarja

 

Soros Györgynek minden joga megvan ahhoz, hogy úgy költse el a pénzét az országban, ahogy akarja – ezt nyilatkozta Jakab Péter, a Jobbik új elnöke a The Guardiannek. A brit napilapnak adott interjúban arról is beszélt, hogy a Jobbik már nem az a párt amelyik volt, maga mögött hagyta antiszemita múltját. A The Guardian szerzője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbik pálfordulását fenntartásokkal kell kezelni, szerinte ugyanis maga Jakab Péter is számtalan alkalommal tett korábban antiszemita kijelentéseket – hangzott el az M1 Híradójában.

Ez a Jobbik már nem az a párt, amelyik öt évvel ezelőtt volt” –  mondta Jakab Péter a The Guardiannek. A Jobbik új elnöke a brit napilapnak adott interjújában azt állította, hogy a párt már nem tekinthető szélsőségesnek, és

maga mögött hagyta antiszemita botrányokkal terhelt múltját.

Jakab Péter az interjúban Soros Györgyöt is szóba hozta, sőt védelmébe vette a milliárdos spekulánst. A Jobbik újonc elnöke úgy fogalmazott: Soros Györgynek minden joga megvan ahhoz, hogy úgy költse el a pénzét az országban, ahogy akarja. „Ha nem tetszik az, amit Soros csinál, nem a tiltás a megoldás, hanem jobb alternatívát kell kínálni ”– vélekedett Jakab Péter.


A pártelnök családja életéről is beszélt az interjúban. Kiemelte, hogy saját dédapja az auschwitzi haláltáborban vesztette életét.

A Guardian ennél a résznél felemlegeti Szegedi Csanád ügyét, akiről még a párt radikális időszakában derült ki, hogy anyai ágon zsidó felmenői vannak. A jobbikos pártvezetés akkor emiatt kirekesztette Szegedi Csanádot, aki végül kilépett a pártból.

Kulcsár Gergelyt, aki miután beleköpött a Duna-parti, holokauszt-áldozatoknak emléket állító vascipők egyikébe, most az új elnökség visszahívta megyei közgyűlési tisztségéből.

Gyöngyösi Márton 2012-ben az Országgyűlésben sürgette a zsidó származású kormánytagok nemzetbiztonsági kockázatának vizsgálatát. A politikus jelenleg a Jobbik európai parlamenti képviselője. Számtalan antiszemita megnyilvánulás köthető a Jobbik korábbi elnökeihez is. Vona Gábor 2013-ban például arról beszélt, hogyha kiderülne róla, hogy zsidó származású, lemondana a Jobbik elnöki tisztségéről.

A későbbi elnök, Sneider Tamás is folyamatosan lejárt lemezként jellemezte a párttagok korábbi kirekesztő megnyilvánulásait, csakhogy közben előkerültek újabb szélsőséges nézetekről árulkodó felvételek.

Egy nyilvánosságra került felvételen a jobbikos Szávay István egy – szerinte – zsidó nő megverésével dicsekedett, ő azóta is a párt tagja.

A Guardian szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy

a Jobbik pálfordulását fenntartásokkal kell kezelni.

Szerinte ugyanis maga Jakab Péter is számtalan alkalommal tett korábban antiszemita kijelentéseket. A lap által megszólaltatott elemző úgy fogalmazott: a Jobbik mostani arculata inkább annak szól, hogy az ellenzéki együttműködés részeként akarnak komolyabb pozíciókat szerezni a 2022-es választáson.