Szijjártó: Tarthatatlan, hogy az ENSZ nem költ a terrorellenes küzdelemre, csak a migrációra

 

Tarthatatlan, hogy a terrorellenes küzdelem nem része az ENSZ költségvetésének, miközben a világszervezet olyan ügyekre pazarolja a pénzét, amelyek veszélyesek az egész világra nézve, ilyen a migráció elősegítése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben egy terrorizmusellenes konferencián elmondott felszólalásában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes konferenciáján Bécsben 2020. február 11-én (Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

A migráció folyamatos elősegítése, a világ egyik legpozitívabb jelenségeként való beállítása nagyon komoly veszélyt hoz az egész emberiségre – tette hozzá.


Közölte: az ENSZ globális migrációs csomagja biztatás az embereknek arra, hogy keljenek útra, és óriási veszély azokra a térségekre és országokra nézve, amelyeken keresztül és ahová a népvándorlás irányulni fog és már irányul is.

Ezért felszólítjuk az ENSZ-t, hogy a terrorellenes küzdelmet tegye bele a költségvetésébe, költsön többet a globális terrorellenes küzdelemre, és kevesebbet a migráció elősegítésére, mert ez szolgálja a világ minden lakójának érdekét” – mondta a miniszter azon a konferencián, amelyet az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és Svájc rendezett meg, és amely összefoglalója több EBESZ-tagországbeli regionális értekezletnek.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térnyerésével a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint a tömeges illegális migráció felerősödésével Európában 4-5 évvel ezelőtt véget ért az az idilli állapot, hogy igazi, komoly terrorfenyegetés nem volt az európai kontinensen. „2015 után a tömeges illegális migráció erősödésével párhuzamosan több mint 30 olyan komoly terrortámadást kellett elszenvednünk Európában, amelyeket migrációs hátterű személyek követtek el” – emlékeztetett Szijjártó Péter.

Közölte, Európának vissza kell adni a biztonságot, és a kontinenst meg kell védeni a globális terrorizmustól. Ehhez négy lépésre van szükség: véglegesen le kell győzni a dzsihadista szervezetet, meg kell védeni a határokat, támogatni kell a terror elől elmenekült közösségeket abban, hogy visszatérhessenek otthonukba, és az ENSZ fő feladatává kell tenni a terrorizmus elleni küzdelmet – szögezte le.

Kifejtette, ennek megfelelően a feladatok a következők: meg kell akadályozni, hogy az Iszlám Állam visszaküldje a kontinensre azokat az idegen harcosokat, akik Európából csatlakoztak hozzá Észak-Afrikában vagy a Közel-Keleten, és hogy ezek az emberek „magányos farkasokként vagy alvó sejtekként” merényleteket kövessenek el itt. Több ezer ilyen európai uniós állampolgár van még a szóban forgó térségekben – jegyezte meg. Ehhez meg kell védeni a határainkat, és megálljt kell parancsolni az illegális, ellenőrizetlen migrációnak, mint ahogy azt Magyarország is teszi – mondta.

Közölte, Magyarország több mint egymilliárd eurót költött határvédelemre az utóbbi években, de a biztonság az első. Ugyanis minél tömegesebb ez a migráció, a terrorszervezetek annál nagyobb esélyt kapnak arra, hogy szétszórják a világban embereiket és szélsőséges ideológiájukat – húzta alá Szijjártó Péter.