Az operatív törzs továbbra is figyelemmel kíséri a koronavírusos fertőzésre vonatkozó adatokat

 

A kormány döntésének megfelelően a Koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzésre vonatkozó ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat – közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel.

Azt írták: a világ 28 országában ismertté vált megbetegedések száma 43 109, a haláleseteké 1018, a felépült betegeké 4065.

Magyarországon koronavírusos megbetegedés nem ismert, magyar állampolgár fertőzöttségéről jelentés nem érkezett – olvasható a közleményben. Hozzátették: a Vuhanból hazaszállított magyar állampolgárok panaszmentesek, továbbra is karanténban, orvosi megfigyelés alatt állnak a Szent László Kórházban, állapotuk kielégítő.


A konzuli érdekvédelmi hálózat adatai szerint Kínában 188 magyar állampolgár tartózkodik, közülük ketten vannak a fertőzéssel leginkább sújtott tartományban, egyikük sem kíván élni a repatriálás lehetőségével. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság 59 olyan kínai állampolgár magyarországi tartózkodási jogának ideiglenes rendezését intézte, akik a járvány miatt nem tudtak visszatérni hazájukba – tudatták.

Magyarország határátkelőhelyein 2020. február 10-én 24 óráig 1669 ember testhőmérsékletét ellenőrizték. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriuma koronavírus gyanúval kapcsolatban 16 minta akkreditált vizsgálatát végezte el. A zöld számokra 674 darab hívás érkezett.

Az operatív törzs a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrésére és lokalizálására, Magyarország polgárainak védelme érdekében az indokolt egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezésére, valamint mindezek érdekében az állami szervek tevékenységének összehangolására vonatkozó 28 pontból álló akcióterv ütemezett végrehajtásával kapcsolatban beavatkozást nem tart indokoltnak” – fogalmaztak.

A címlapfotó illusztráció.