Szerda délutánig jelentkezhetnek át a dunaújvárosi szavazók

 

Még csaknem egy hétig, jövő szerda délután 4 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a választójogosultak, akik a február 16-i dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson a lakóhelyüktől eltérő településen kívánnak voksolni.

Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál személyesen, vagy online formában a választási honlapon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni kíván.

Átjelentkezéssel az a választókerületben szavazati joggal rendelkező választó szavazhat, aki a szavazás napján a választókerületben, de a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához.

Fontos, hogy időközi országgyűlésiképviselő-választás során kizárólag a választással érintett választókerületen belül lehet egyik településről a másikra átjelentkezni. A választó február 14-én 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

A Fejér megye keleti részét lefedő 4. számú, Dunaújváros központú egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert a tavaly áprilisban megválasztott Pintér Tamás (Jobbik) októberben Dunaújváros polgármestere lett, és a két tisztség összeférhetetlen, ezért a politikus lemondott parlamenti mandátumáról.

Határidőig heten adták le a szükséges számú ajánlószelvényt: Árgyelán János (Mi Hazánk Mozgalom), Borbély József (Tempo Párt), Kálló Gergely (Jobbik, DK, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd), Medveczki Zoltán (Zöldek), Molnár Tibor (független), Sürü Renáta (független), Törökné Juhász Ilona (független).