A módosított Nemzeti alaptanterv visszavonására szólít fel a Párbeszéd

 

A Párbeszéd, várhatóan több ellenzéki párttal közösen, határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, felszólítva a kormányt, hogy vonja vissza a módosított Nemzeti alaptantervet (Nat).

Tordai Bence országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a beadvány pedagógusszervezetek észrevételei alapján készített szakmai álláspontot tükröz.

Az új Nat alkalmatlan az oktatás tartalmi irányainak” meghatározására, mert a Fidesz „szélsőjobboldali ideológiáját tükrözi”, a gyermekekből alattvalókat akar nevelni, ráadásul őszig nem is lehet bevezetni – mondta az ellenzéki politikus.


A határozati javaslatban a benyújtók arra is felszólítják a kormányt, hogy kezdjen egyeztetést a szakmai szervezetekkel annak érdekében, hogy létrejöhessen egy társadalmi és szakmai konszenzust tükröző, jó minőségű alaptanterv – közölte Tordai Bence.

A képviselő kitért arra: a nap folyamán Gyöngyöspatára utazik, hogy személyesen tájékozódjon a településen kialakult helyzetről.

A politikust megkérték, hogy említsen néhány konkrét kifogást a módosított Nemzeti alaptantervvel szemben. Azt felelte: a magyar irodalom és a történelem területén különösen megmutatkozik, hogy a Fidesz a saját „radikális, jobboldali, ókonzervatív ideológiáját próbálja átnyomni”. Történelemhamisítás zajlik, miközben torz kánont próbálnak a szakmailag konszenzusos magyar irodalmi kánon helyébe állítani – tette hozzá.

Kérdezték arról is, hogy nácinak tartja-e a Natba bekerült Wass Albertet. Tordai Bence visszakérdezett, hogy ha valaki 1944-ben ír egy pamfletet, amelyben a zsidóságot patkányokkal azonosítja, és a kiirtásukra szólít fel, akkor az náci-e. Újabb kérdésre úgy fogalmazott: Wass Albert a vészkorszak idején náci gondolatokat terjesztett.

Arra a felvetésre, hogy a Jobbik ideológiáját lehet-e nácinak nevezni, azt felelte, hogy a Fidesz jelenleg jobbra áll a Jobbiktól, a kormánypárt az, amelyik szélsőséges ideológiát képvisel.

Kikérték a véleményét politikustársáról, Jávor Benedekről, aki Novák Katalin külügyekért felelős Fidesz-alelnök római, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőnél tett látogatásának apropóján azt írta angol nyelvű twitterüzenetében, imádkozik, hogy ne legyen kavarodás a meghívókban, és Novák Katalin „nehogy véletlenül egy bungabunga parti közepén találja magát a keresztény családi értékekről szóló beszélgetés helyett”. Tordai Bence azt mondta, Jávor Benedek arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy miközben a Fidesz keresztény, konzervatív értékrendet hirdet, a kormánypárt valójában olyan emberekkel barátkozik, mint Silvio Berlusconi, aki egyrészt elítélt bűnöző, másrészt arról híresült el, hogy ilyen partikat szervez.

Arról is kikérték a véleményét, hogy a Fidesz már felszólította Karácsony Gergelyt, hogy hívja vissza Jávor Benedeket Brüsszelből. Tordai Bence azt mondta: ő pedig arra kéri a Fideszt, hogy hívja vissza a posztjáról Orbán Viktort és Novák Katalint.

Rákérdeztek a politikusnál arra is, hogy megbotránkoztatta-e Niedermüller Péter DK-alelnök, aki korábban rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket. A képviselő válasza szerint a polgármester arról beszélt, hogy a kirekesztő politikának nem lehet helye Magyarországon. Az a kirekesztő politika nagyon rémisztő, ami egy ennyire kis csoportra szűkíti le a Fidesz számára elfogadható emberek körét – tette hozzá.

Fidesz: Ez a Nat vállaltan hazafias, gyermekközpontú és 21. századi

A módosított Nemzeti alaptanterv (Nat) „vállaltan hazafias, gyermekközpontú és 21. századi” – írta a Fidesz csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A nagyobbik kormánypárt a Párbeszéd és a DK sajtótájékoztatóira reagált. A Fidesz a közleményében azt írta: a cél, hogy a magyar diákok megismerjék a nemzeti kultúrájukat, jobban értsék a történelmi és természettudományi összefüggéseket, eredményesebben tanuljanak nyelveket, az iskolában életképes tudást szerezzenek.

„A balliberális ellenzék kritikájában nincsen semmi új, a balliberálisok gyűlölnek és elleneznek mindent, ami a nemzeti identitást erősíti, hiszen ők nem a nemzetek Európáját akarják megőrizni, hanem egy bevándorlókkal teli, identitását vesztett Európát akarnak létrehozni, gyenge nemzetállamokkal, gender-iskolákkal, amelyekben a diákok se nemzeti, se nemi identitást nem kapnak. Mi nem ilyet akarunk” – olvasható a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.