Újabb ügy miatt kell magyarázkodniuk a baloldali politikusoknak

 

Niedermüller Péter botrányos kijelentései után, amelyek a fehér, keresztény, heteroszexuális embereket érintette, újabb ügyben kell magyarázkodniuk a baloldali politikusoknak. Az MSZP-s Korózs Lajos szerdán sajtótájékoztatón sértő kijelentésekkel illette Horváth László fideszes országgyűlési képviselőt, akit Orbán Viktor kormányfő a gyöngyöspatai és az ahhoz hasonló viták kezelésére kért fel – derül ki az M1 Híradójából.

Államilag elismert szakképzés, idegen nyelvi órák, informatikai oktatás és a munkaerőpiaci beilleszkedést segítő foglalkozások – ezeket a megoldásokat ajánlotta fel levélben Gyöngyöspata önkormányzata és a Hatvani Tankerületi Központ a szegregációban érintett diákoknak.

Eszerint a tanulók maguk választhatnák meg, hogy a vagyoni kártérítés helyett elfogadják-e az oktatást, és ha igen, milyen tanulási lehetőséggel élnének a legszívesebben. Az önkormányzat és a tankerület szerint

az oktatás szolgálná leginkább a diákok hosszú távú érdekeit,

ezért egyeztetésre hívják az érintetteket, hogy felmérjék személyes igényeiket.

Hétfőn az érintett romák közül többen megjelentek a helyi művelődési ház udvarán, mondván, hogy személyesen akarnak egyeztetni az illetékesekkel, csakhogy azt már előre kikötötték: nem engednek az álláspontjukból, és kizárólag pénzt hajlandók elfogadni kártérítésként.

A térség országgyűlési képviselője ennek ellenére eleget tett a kérésüknek, mert – mint mondta – fontos lenne, hogy minél előbb helyreálljon a rend a településen. Horváth László úgy fogalmazott: a nem roma diákok többségét a szüleik a szomszédos iskolába vitték, mert itt nincsenek biztonságban, és a tanárok is sorra felmondtak az intézményben.

Az ügyben kedden a szocialisták is kifejtették a véleményüket. Bár

a roma diákok szegregációja még 2004-ben, az MSZP kormányzása idején kezdődött,

Korózs Lajos úgy fogalmazott: mindenért a jelenlegi kormánypárti képviselők a felelősek. Horváth Lászlónak pedig ezután külön is üzent.

Odaküldik ezt a nyomorult Horváth Lászlót bohócnak? Hát nem tudok rá mit mondani. Horváth László embernek is hitvány, nem parlamenti képviselőnek. Odamegy uszítani. Undorodom tőle, amit csinálnak. Gyűlölöm őket” – fogalmazott Korózs Lajos.

Korózs Lajos megnyilvánulására a fideszes országgyűlési képviselő a Pesti Srácoknak reagált. „Remélem, Korózs Lajos attól a többségtől nem undorodik, akiknek az igazságát képviselem” – mondta az országgyűlési képviselő. Horváth László hozzátette:

nem haragszik a szocialista politikusra, inkább sajnálja őt.

Az LMP társelnöke is elfogadhatatlannak nevezte Korózs Lajos megnyilvánulását. „Üzenem akár Korózs Lajosnak, akár valamennyi képviselőtársamnak és magyar politikusnak, hogy ez nem elfogadható, és mindenki őrizze meg a hidegvérét” – fogalmazott Keresztes László Lóránt.

Az MSZP pártelnöke is elhatárolódott a szocialista politikustól. „Én személy szerint nem értek egyet más emberi minőségének a kritizálásával vagy a minősítésével” – mondta Tóth Bertalan.