Egyes ügyvédek elismerik: jó pénzt kaszáltak a börtönbizniszen

 

Minden esetben egyéni megállapodást kötnek az ügyvédek az elítéltekkel, amikor a rossz börtönkörülményekre hivatkozva pert indítanak az állam ellen – erről beszélt egy ügyvéd, aki érdekelt ezen a területen. Az nem derült ki, hogy mennyi az átlagos munkadíj, de vélhetően több milliárd forint került az ügyvédi irodákhoz az elmúlt néhány évben. A Helsinki Bizottság társelnöke szerint nem az ügyvédek miatt indul sok per, hanem azért, mert az állam tömegesen jogot sért – hangzott el az M1 Híradójában.

A fogvatartottak döntik el, hogy mennyi pénzt adnak az őket képviselő ügyvédeknek – erről beszélt az ATV-nek az egyik ügyvéd, aki az Origo börtönbizniszről készített összeállításában is szerepel.

Visontai Csongor szerint a bíróságok által megítélt kártérítés jó részét a hírekkel ellentétben nem tartják meg az ügyvédek. Azt ugyanakkor elismerte: csak egyéni megállapodás, hogy mennyit kérnek, az összeg pedig akár a kártérítés fele is lehet.

Csakhogy több roma férfi arról beszélt a Hír TV-nek, hogy a börtönkártérítési perekben átverték őket az ügyvédek. A börtönből öt év után szabaduló Tóth Béla szerint védőügyvédje már a megegyezésnél sem volt korrekt, és 20 százaléknyi sikerdíjat kért.

Az Origo összeállítása szerint ráadásul

egyes esetekben akár több millió forint is lehet a kártérítés összege.

Sőt, néhány iroda letéti számlájára az államnak összesen félmilliárd forintot kellett átutalnia. A fogvatartottak érdekében pedig a Soros György által támogatott Magyar Helsinki Bizottság is többször eljárt.

Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke egy a szervezet által rendezett fórumon hétfőn arról beszélt: maga is részt vett börtönfigyelő programokban, ahol azt ellenőrizték, hogy az elítélteknek méltó körülményeket biztosítanak-e. Szerinte azért vannak folyamatban tömeges eljárások, mert a jogsértés is tömeges. Ezért pedig az ügyvédeket nem lehet hibáztatni.

A fórumon felszólaló egykori elítélt felvetésére, mely szerint volt, hogy a börtönben túl meleg volt a zárkában, többen azt írták: 40 fokban sokan kint dolgoznak, aratnak vagy az utakat javítják. Nekik ki fizessen még pluszban a nehéz körülmények miatt?

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta: az ügyvédek felépítettek egy üzletet, és eddig 12 ezer pert indítottak a börtönviszonyokra hivatkozva a hazájuk ellen.

Ezért is kell a leghatározottabban fellépni a joggal való visszaéléssel szemben.

Ők nem az államot cselezik ki, nem a kormány zsebéből húzzák ki a pénzt, hanem az ön zsebéből húzzák ki, meg a hallgatók zsebéből. Az ő pénzüket veszik el, és osztoznak rajta a bűnözőkkel az ügyvédek” – mondta a miniszterelnök.

A börtönbiznisz miatt a kormány januárban úgy döntött: felfüggeszti a már megítélt kártérítések kifizetését, a kártérítési jogszabály módosítását pedig az Igazságügyi Minisztérium vizsgálja, így az már februárban az Országgyűlés elé kerülhet.

A címlapfotó illusztráció.