A DK konzultációt indított az európai minimálbérről

 

A Demokratikus Koalíció hétfőn online konzultációt indított az európai minimálbérről – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján a párt EP-képviselője. A Fidesz szerint sokatmondó, hogy Gyurcsányné ahelyett, hogy elhatárolódott volna Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester kijelentéseitől, inkább elmenekült az azokra vonatkozó újságírói kérdések elől.

Cikkünk frissült.

Dobrev Klára azt mondta, az európai minimálbér ügye már az európai politika fősodrába is bekerült, ugyanis az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen a témában vitára bocsátott egy anyagot. Az EU-ban a következő hat hétben megvitatják a szabályozás alapvető kereteit, majd a bizottság letesz az asztalra egy konkrét javaslatot – közölte.


A DK konzultációt kezdeményezett a társadalmi partnerekkel

Úgy tűnik, hogy a magyar kormány nem akar részt venni ebben a konzultációban, így a magyar állampolgárok véleménye nem tud megjelenni az unióban – emelte ki a politikus. Emiatt a DK konzultációt kezdeményezett a társadalmi partnerekkel, a munkaadókkal, a szakszervezettekkel és az állampolgárokkal – közölte.

Hozzátette: a múlt héten a DK az ágazati kamaráknak, az ipartestületeknek, a szakszervezeteknek és a kutatóintézeteknek küldte el azt a javaslatot, amely alapján meg lehet alkotni az európai minimálbér szabályozását.

Kérdezték tőle, hogy a konzultáció résztvevőinek miért kell megadniuk személyes adataikat, például a lakcímüket. Dobrev Klára azt felelte, hogy szeretnék megismerni az ország különböző részein élő emberek véleményét.

Az Európai Néppárt, a zöldek, a szociáldemokraták és a liberális frakció egy jelentős része is támogatja az európai minimálbér gondolatát – válaszolta egy újabb felvetésre. Ha a Fidesz is nyitott lenne a kérdésben, akkor a DK ebben az ügyben természetesen együttműködne vele – tette hozzá.

Az európai minimálbér bevezetése mérföldkő lehetne Magyarország életében

Nemes Gábor, a DK szakszervezeti és foglalkoztatáspolitikai szakpolitikusa a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az európai minimálbér bevezetése mérföldkő lehetne Magyarország életében. Széles körű konzultációra van szükség, hogy a juttatás minden uniós országban átlátható, kiszámítható legyen – tette hozzá.

Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője felhívta a figyelmet, hogy az EU 21 tagállamában van központilag meghatározott minimálbér. A minimálbér az elterjedtsége miatt az európai munkaügyi kultúra része, ráadásul számos családi és szociális ellátás is kötődik hozzá – emelte ki.

A más témában feltett kérdésekre Barkóczi Balázs, a DK szóvivője válaszolt. Ebből kisebb vita alakult ki, az egyik újságíró ugyanis a termet addigra már elhagyó Dobrev Klárát akarta megkérdezni, hogy hajlandó lenne-e kitenni a ruhájára egy fehér, heteroszexuális keresztény vagyok feliratú kitűzőt.

Ezután a szóvivőt kérték fel erre, aki azt mondta, hogy ő maga is fehér, heteroszexuális, keresztény férfi, de nem hiszi, hogy ilyen dolgokat bárkinek hirdetnie kellene a ruházatán. Az elfogadás egyik alappillére az, hogy nem dörgöljük erőszakosan mások orra alá, hogy mik vagyunk, hanem megpróbáljuk elfogadni azt, hogy a másik miért olyan, amilyen – tette hozzá. Az ilyesfajta kitűzők a legrosszabb politikai időket idézik, a vészkorszakban különböztették meg így az eltérő politikai érdeklődésű, nemi identitású és rasszhoz tartozó embereket- jelentette ki.

Hozzátette: a kérdést nyilván Niedermüller Péter múlt heti szavai miatt tették fel, de akinek van füle, az hallotta, hogy a VII. kerületi polgármester mit mondott. Attól a DK nem fog elhatárolódni, amit egyesek belemagyaráznak Niedermüller Péter szavaiba - tette hozzá, hangsúlyozva, a politikus világossá tette, hogy nem emberekről, hanem ideológiákról beszélt, ezért nem is fogják lemondatni.

Kérdezték arról, hogy a Hír TV egy, a birtokába jutott belső vitairat alapján azt állítja, hogy a Párbeszéd az MSZP széthullására vár és a DK-val csak előválasztáson keresztül szövetkezne.

A politikus azt felelte, nem szeretnék kommentálni más pártok belső iratait vagy vezetőinek nyilatkozatait. A DK a teljeskörű ellenzéki összefogás híve, a tavaly októberi önkormányzati választás ugyanis megmutatta, hogy csak egy forgatókönyv létezik: közös ellenzéki kormányfőjelölt, közös lista és 106 közös egyéni képviselőjelölt – tette hozzá.

Fidesz: Gyurcsányné elmenekült a kérdések elől

A Fidesz szerint sokatmondó, hogy Gyurcsányné ahelyett, hogy elhatárolódott volna Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester kijelentéseitől, inkább elmenekült az azokra vonatkozó újságírói kérdések elől.

A Fidesz közleményében a DK sajtótájékoztatójára reagálva azt írta: Gyurcsányné és a DK elnöksége ezek szerint osztozik Niedermüller Péter álláspontjában, aki szerint rémisztő képződmények a fehér, keresztény, heteroszexuális magyar férfiak és nők.

Úgy fogalmaztak: ez mindent elmond arról, hogy a Gyurcsány-párt valójában hogyan is gondolkodik a magyar emberekről, akiknek többsége – az ő legnagyobb bánatukra – fehér, keresztény, és heteroszexuális.

Niedermüller Péternek távoznia kell a közéletből. Ami meg a minimálbért illeti, Gyurcsányék fele annyit emeltek a minimálbéren, mint a nemzeti kormány. 2010 óta több mint duplájára nőtt a minimálbér és a szakmunkás minimálbér” – írták.