Orbán Viktor: Operatív törzs segíti a koronavírus elleni védekezést

 

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a koronavírus miatt. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta: komolyan kell venni a járványt, még akkor is, ha Magyarországon egyelőre nincs fertőzött. Orbán Viktor arról is beszélt: Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével felállt egy operatív törzs, amelynek tagja az országos tisztifőorvos és az emberi erőforrások minisztere is – hangzott el az M1 Híradójában.

Cikkünk frissült.

A koronavírus ügyében Orbán Viktor azt közölte: Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével operatív törzs állt fel a vírus elleni védekezés érdekében. Össze kell hangolni a szükséges lépéseket például az idegenrendészetben, a határellenőrzésben, ha pedig megjelenne a vírus,


azt azonosítani kell,

majd közigazgatási intézkedésekre van szükség.

Összeszedtük azokat a szakembereket, akik segíteni tudnak a védekezésben, összerendeztük őket egy testületbe, ennek az élére Magyarország legjobb közigazgatási szakemberét, a belügyminisztert állítottuk. Úgy érzem, amit a védekezés érdekében meg lehetett tenni, azt megtettük” – fogalmazott a kormányfő.

Most nincs baj, de lehet, ezért a dolgot komolyan kell venni. Pánikot nem szabad kelteni, de bagatellizálni sem lehet. Jelen pillanatban nem tudni arról, hogy Magyarországon tartózkodna olyan ember, aki ilyen vírust hordoz” – fűzte hozzá.

A kínai Vuhanban – ahonnan a fertőzés indult – nyolc magyar tartózkodik, közülük heten akarnak hazajönni, ők még a héten itthon is lehetnek – tájékoztatott. Azt is megjegyezte, felkérte Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy tekintse át, a rémhírterjesztéssel szembeni fellépést megalapozó jogszabályok megfelelőek-e.

A leghatározottabban kell fellépni a börtönbiznisszel szemben

A börtönviszonyokra hivatkozó kártérítések ügyében Orbán Viktor arról beszélt, hogy ügyvédek felépítettek egy bizniszt, eddig 12 ezer pert indítottak a hazájuk ellen, ítéleteket csikarnak ki az európai bíróságon, a magyar államnak pedig oda kellene adni a pénzt, amelynek hatvan százaléka az ügyvédek számlájára kerül. „Börtönbizniszről, joggal való visszaélésről van szó, amellyel szemben a leghatározottabban kell fellépni” – jelentette ki.

Közölte: az elítéltek elhelyezésében annyi változást mindenképpen el kell érni, hogy ne legyen hivatkozási alap a rossz szándékú ügyvédek részéről, ezért új épületeket nyitnak meg. A folyamatban lévő ügyekről azt mondta, nem szívesen fizet egyetlen fillért sem, mert

az adófizetők pénzén osztoznak

a bűnözőkkel az ügyvédek. „Megáll az ember esze” – reagált.

A rádióműsorban szó volt a gyöngyöspatai iskolaügyről is, amelyről a kormányfő kifejtette: a 80 százalékban nem romák lakta kisváros iskolájában áldatlan állapotok alakultak ki – magas hiányzás, fizikai tettlegesség, házirend megszegése –, amire a nem roma magyarok úgy reagáltak, hogy elkezdték kivenni a gyermekeiket onnan.

Az az érzés alakult ki a nem romákban Gyöngyöspatán, hogy noha ők vannak többségben, mégis nekik kell meghátrálni. Most pedig még – a Soros-szervezetek által indított eljárás eredményeképpen, bírói ítélet alapján – azoknak kell milliókat fizetni, akik lehetetlenné tették, hogy a gyermekeik rendesen tanuljanak – mondta.

Mi annak a 80 százaléknyi, tisztességes, munkából élő, a gyerekének rendes oktatást követelő magyarnak az oldalán állunk, akik most Gyöngyöspatán éppen meghátrálásban vannak” – mondta.

Jelezte, felkérte a térség fideszes parlamenti képviselőjét, sürgősen fordítsa meg ezt a helyzetet.

Horváth László a jövőben miniszterelnöki megbízottként is dolgozik majd

Horváth László a jövőben miniszterelnöki megbízottként is dolgozik majd az ilyen és ehhez hasonló esetek felderítésén, és javaslatokat készít. Hozzátette: a cigány családok között is vannak természetesen olyanok, akik szeretnék, ha rendes iskolába járna a gyermekük, de a randalírozók őket is akadályozzák.

Nem akarok fizetni olyan szülőknek, akik 500 órát hagyták hiányozni a gyermeküket az iskolából, ha meg bement, akkor pedig kifejezetten az oktatást lehetetlenné tevő magatartást mutatott” – jelentette ki, közölve: a kormány a tisztességesen dolgozó emberek oldalán áll.

A Dézsi Csaba András Fidesz-KDNP-s jelölt által megnyert győri időközi polgármester-választást Orbán Viktor úgy kommentálta:

Győr jó kezekben lesz a következő időszakban,

Dézsi Csaba András érti, hogy a fejlődést fenn kell tartani. „Az új polgármester feddhetetlen, és miután erkölcsileg is megroppantunk abban a városban, helyre kell állítani a becsületet” – tette hozzá.

A Soros-hálózat szervezi a migrációt a Balkánon

A Soros-hálózat emberei szervezik a migrációt az egész Balkánon – mondta Orbán Viktor. Úgy fogalmazott: a Soros által finanszírozott szervezetek gyakorlatilag migrációs tanácsadást folytatnak.

Soros György politikai befolyást akar szerezni,

ő a világ első számú oligarchája,

maffiaszerű, fedett hálózati módszerekkel finanszíroz NGO-nak mondott civil szervezeteket, csoportokat, aktivistákat, és politikusokat vásárol meg – mondta.

A viták mögött is az áll, hogy míg a Soros által finanszírozott bérpolitikusok a migráció mellett vannak, addig Magyarország ellene – jelentette ki.

A keddi röszkei határáttörési kísérletről a miniszterelnök kifejtette: akik átjöttek Magyarországon, azokat a rendőrség elfogta, és a jogi határzár alkalmazásával már bíróság elé is állították őket, sőt ítéletek is születtek, és ki is fogják őket toloncolni az országból.

A Röszkén készült felvételeken is az látszik – folytatta –, hogy nők és gyermekek nem voltak a migránsok között, csak katonakorú, jó fizikai állapotban lévő, felszereléssel rendelkező férfiak, akiket nem a szél fújt ide.

Nő a nyomás a déli határsávnál

A migrációs helyzetet Orbán Viktor úgy kommentálta: nő a nyomás a déli határsávnál, a védekezés is egyre nehezebb, ezért megkétszerezték a határnál szolgáló katonák számát. Úgy értékelt:

a határvédelem és a migrációval szembeni fellépés

a legfontosabb európai és magyar ügy ma is.

Közölte továbbá, most azért küzd, hogy a készülő EU-s költségvetésből ne a közös európai határvédelemre költsenek, hanem inkább adják a pénzt a tagállamoknak.

Az EU eddig zsebpénznek sem nevezhető forrást adott Magyarországnak a határvédelemre, pedig az elvégzett munka az osztrákoknál is kamatozik, a bajoroknak is mi vagyunk a várkapitányai, sőt egész Németországot Magyarország védi meg a délről érkező illegális bevándorlással szemben – mondta.


Orbán Viktor miniszterelnök rádiós interjúja itt hallgatható vissza.