Párbeszéd: Álszent a Fidesz hozzáállása a klímaváltozáshoz

 

A Párbeszéd országgyűlési képviselője álszentnek tartja a Fidesz hozzáállását a klímaváltozáshoz.

Kocsis-Cake Olivio csütörtöki sajtótájékoztatóján azt kifogásolta, hogy bár az igazságügyi miniszter szerint a saját környezetünket kell megóvnunk, a Dunát hónapok óta éri újabb és újabb súlyos olajszennyezés, következmények nélkül.

A politikus kifogásolta, hogy a Belügyminisztérium kérdésére elhárította magától a felelősséget, és a katasztrófavédelemhez irányította. Hozzátette: most a hatóságtól vár választ arra, mit tesznek a rendszeres olajszennyezés megakadályozása érdekében.

Szerinte Magyarországnak is hasonló szigorral kellene fellépnie, mint Ausztriának, ahol nemrég, egy hasonló eset után Bécsben azonnal leállították a hajóforgalmat és a Duna közelében lévő ivóvízkutakat, mintát vettek a szennyezésből és egy úszógát által egy nap alatt semlegesítették a szennyezést.

Kocsis-Cake Olivio kérdést kapott Niedermüller Péter (DK) VII. kerületi polgármester szavaival kapcsolatban, aki „rémisztő képződménynek” nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális férfiakat és nőket. Kocsis-Cake Olivio azt felelte: a Párbeszéd minden kirekesztő és rasszista megnyilvánulást elítél, ilyen megnyilvánulások azonban az utóbbi időszakban inkább a Fidesztől lehetett hallani, így szerinte a kormánypártnak „a saját portája előtt kellene sepregetnie”.

A címlapfotó illusztráció.