A gyógyszergyártók munkájának elismerése a kormánnyal kötött megállapodás

 

A magyar gyógyszeripari teljesítmény elismerésének tekinti a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz), hogy stratégiai megállapodást kötött velük a Külgazdasági és Külügyminisztérium – jelentette ki a szövetség elnöke szerdán az M1-en.

Greskovits Dávid hozzátette: a magyar gyógyszeripar egy főre jutó hozzáadott érték tekintetében messze megelőzi a környező országokat és kibocsátása megközelíti a lengyel piacét. „Ez kiemelkedő eredmény, figyelembe véve, hogy Lengyelország gazdasága négyszer nagyobb Magyarországénál” – jegyezte meg.


Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a reggeli műsorban azt mondta, Magyarország kormánya közéleti munkáját a párbeszédre alapozza, ezért is kötnek stratégiai megállapodásokat olyan csoportokkal, akiket közös élethelyzet vagy hivatás köt össze, és a magyar méhészekkel, horgászokkal, gazdákkal, gyógyszerészekkel és cukorbetegekkel kötött megállapodások után kedden a magyarországi gyógyszergyártók voltak soron.

Hangsúlyozta, hogy a magyarországi gyógyszergyártás világszínvonalú, hozzáadott érték tekintetében kiemelkedő és termékeiket a világ több mint 130 országában forgalmazzák. Hozzátette: a magyar gazdaság motorja az exportteljesítmény és ebben a tekintetben a Magyosz nagyon jól teljesít.

Ezzel kapcsolatban Greskovits Dávid elmondta: a Magyosz 2018-as 1100 milliárd forintos nettó árbevételének több mint 80 százaléka exportból származott.

A kedden aláírt megállapodás szerint a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége vállalja, hogy a jövőben is mindent megtesz a betegellátás biztonságos fenntartásáért. Ösztönözni fogja tagvállalatait arra, hogy folytassák kutatás-fejlesztési és beruházási tevékenységüket a mindenkori piaci viszonyokhoz mérten, növeljék exportpiaci jelenlétüket, és bővítsék a foglalkoztatást a lehetőségeik függvényében.