Harcra szólítja fel a romákat Soros György fia

 

Egyik küldetésem, hogy segítsem a romákat – erről beszél Soros György, egy, az internetre néhány nappal ezelőtt feltöltött videóban. A milliárdos fia – ugyanebben a kisfilmben – arra szólítja fel a romákat, hogy harcoljanak a saját jogaikért. Az időzítés azért lehet feltűnő, mert éppen vitában áll a magyar kormány az egyik Soros György által támogatott alapítvánnyal a gyöngyöspatai cigány családoknak megítélt kártérítés miatt – hangzott el az M1 Híradójában.

A romák szenvedik el a legtöbb diszkriminációt, ők a legelnyomottabb kisebbség Európában. Küldetésem részévé tettem, hogy segítsem őket” – erről beszél Soros György egy videóban. A milliárdos által támogatott Nyílt Társadalom Alapítvány négyperces kisfilmet töltött fel az internetre. Ebben Soros György mellett a szervezet több vezető tisztségviselője is megszólal.

Arról beszélnek, hogy a romák helyzetének, életének javítása az egyik küldetésük, és ezért mindent megtesznek.

Sajtóhírek szerint nem véletlen a videó megjelenésének időzítése. Az Origo arról ír, hogy most a gyöngyöspatai ügyet felhasználva próbálja meg befolyásolni a magyar belpolitikát Soros György.

A gyöngyöspatai roma családok ügye azután kapott visszhangot, hogy a bíróság 60 roma családnak 100 millió forintos kártérítést ítélt meg, amiért 2004 és 2010 között elkülönítve oktatták a roma és a nem roma gyerekeket a helyi iskolában.

A döntést a Kúria is jóváhagyta, így a kifizetés január közepén esedékessé vált. Csakhogy a kormány szerint igazságtalan lenne, és feszültséget keltene a közösségben, ha a roma családok egy része munka nélkül jutna milliókhoz, az önkormányzatot pedig csődbe vinné a kifizetés. Ezért azt ajánlották fel az érintett roma fiataloknak, hogy pénz helyett oktatást kapnának. A romák ezt elutasították.

A gyöngyöspatai ügyben korábban is felmerült már a Soros György által támogatott civil szervezetek neve. Kiderült például, hogy az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány kereste meg a gyöngyöspatai romákat, és bírta rá őket, hogy pereljenek. A szolgáltatás pedig a roma családoknak egyetlen fillérjükbe sem került.

Most van az az idő, amikor a romák elérhetik, hogy felhasználva politikai és polgári mozgásterüket, harcoljanak saját jogaikért és befolyásukért az európai társadalomban” – mondta a milliárdos spekuláns fia, Alex Soros beszél a Nyílt Társadalom Alapítvány videójában, amely szervezetnek egyébként elnökhelyettese.

Megszólal az Alapítvány roma kezdeményezések irodájának egyik tanácstagja is, Simon Woolley, aki úgy fogalmaz: sokféle tevékenység valósul meg náluk, az oktatás, a részvétel és a képviseletet. És ha ez a három mozgatóerő együtt van jelen, akkor az lehetőséget ad a mozgósításra és a befolyásra.

A címlapfotó illusztráció.