Pesti Srácok: A fákat és a fideszeseket is száműzné a várból V. Naszályi Márta

 

Rövidesen átalakíthatja a Budai Várban a lakások és az üzletek bérleti rendszerét az I. kerület új vezetése. A párbeszédes polgármester arról beszélt egy interjúban, hogy befejezték az eddigi szerződések átvizsgálását, felmérését. Néhány hete az M1-nek arról beszélt, hogy akár hajléktalanokat is segíthetnek a várban található bérlakásokkal. Az M1 kereste a polgármestert, hogy vannak-e friss fejlemények a hajléktalanok esetleges betelepítésével kapcsolatban, de egyelőre nem reagált – hangzott el az M1 Híradójában.

Fakivágás nyomai a Budai Várban: a kerítés túloldalán pedig megcsonkított, félbevágott jegenyefák, közvetlenül a Szentháromság tér szomszédságában – szokatlan látvány ez azok után, hogy az I. kerület polgármestere, V. Naszályi Márta októberi megválasztása után egyből klímavészhelyzetet hirdetett.


A jegenyéktől alig öt méterre áll egy elkorhadt, szú rágta fa is, kivágására még sincs határozat. A Dísz tér 2. szám alatti üres telken lévőkre pedig nem is ad engedélyt V. Naszályi Márta hivatala. A Párbeszéd politikusa arra hivatkozik, hogy minden fa érték. Pedig a fák sem egészségesek, ráadásul hátráltatják a vár újjáépítésével kapcsolatos Hauszmann-terv végrehajtását. A kormány azt szeretné, ha a II. világháború, illetve a kommunista diktatúra alatt lerombolt épületek eredeti formájukban visszaépülhetnének. A program végrehajtásával a Várkapitányságot bízták meg.

V. Naszályi Márta az ATV-ben előre jelezte: civil fórumon kérdezik majd meg a lakosságot a kormány tervéről. A rendezvényre az Origo beszámolója szerint viszont csak olyan szakértőket hívtak meg, akik arról beszéltek, hogy miért rossz ötlet, ha visszaépítik a volt külügyminisztérium épületét az eredeti formájában. Egyikük a 39 fős hallgatóságának mutatott is egy korabeli fotót, melyen az épület előtt éppen nyilasok és náci katonák sorakoznak a Dísz téren. Végül a jelenlévők 36:3 arányban, V. Naszályi Márta mellé álltak, vagyis, hogy ne valósuljon meg a beruházás.

A napokban találgatások kezdődtek a kerület bérlakás-rendszerével kapcsolatban is. V. Naszályi Márta ugyanis az ATV-ben arról beszélt, hogy az önkormányzati bérlakások szerződéseit újrarendezik, ez pedig a lakások 25-30 százalékát érinti.

A folyamat már decemberben elkezdődhetett, amikor a polgármester az M1-nek arról beszélt, hogy akár hajléktalanok is kaphatnak majd a jövőben önkormányzati bérlakást a Budai Várban, rászorultsági alapon.

A következő időszakban növelni fogjuk az önkormányzati, támogatott bérlakásoknak a számát, és azokat az embereket fogjuk elsősorban lakhatáshoz juttatni, óvónőket, tanárnőket, rendőröket, orvosokat, akik a közellátásban tudnak segíteni, illetve azokat az embereket, akik a leginkább nélkülözésben élnek és nem tudják megfizetni az önkormányzati vagy egyéb bérlakásokat egyébként” – mondta V. Naszályi Márta.

A lakosság nem hallott róla vagy nem akarja elhinni, hogy milyen tervei vannak V. Naszályi Mártának.

A pestisracok.hu információi szerint a lakosságcserének politikai okai is lehetnek. Az októberi választásokon ugyanis a várfalon belüli településrész markánsan Fidesz-párti volt, vagyis nem kizárható, hogy a választási erőviszonyok újrarajzolását jelentené a konzervatív, jobboldali szavazók kitelepítése a várfalon kívülre. Mind a hajléktalanok betelepítésében, mind pedig a lakosságcserével kapcsolatban az M1 kereste V. Naszályi Mártát, de válasz eddig nem érkezett a párbeszédes polgármestertől.

A címlapfotó illusztráció.