Nem tud közösséget vállalni Gyurcsány Ferenccel a Jobbik új elnöke

 

Nem tud közösséget vállalni Gyurcsány Ferenccel – mondta Jakab Péter, a Jobbik új elnöke. A kijelentés némileg meglepő lehet többek szerint, mert éppen Jakab Péter volt az, aki az elmúlt hónapokban több ügyben is közösséget vállalt Gyurcsány Ferenccel, vagy éppen a DK-elnök feleségével. A szombati tisztújítás után készült elemzések szerint egyetlen Gyurcsány-ellenes jobbikos sem került be a párt vezetésébe – hangzott el az M1 Híradójában.

Jakab Péter frakcióvezető, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke 2020. január 25-én. Mellette Z. Kárpát Dániel és Potocskáné Kőrösi Anita alelnök. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Órákon keresztül várakoztatták az újságírókat szombaton este a Jobbik tisztújító kongresszusának helyszínén. A délután öt órára meghírdetett sajtótájékoztató végül este kilenc óra előtt néhány perccel kezdődött el.

A kérdés ekkor már nem az volt, hogy ki lett a Jobbik elnöke, ugyanis kora délután már tudni lehetett, hogy Jakab Pétert megválasztották a párt első emberének. Az elnöki székben Sneider Tamást váltó politikusra a küldöttek 87,8 százaléka szavazott, azaz a voksolók 12,2 százaléka egyedüli jelöltként sem támogatta a pártelnöki tisztségre.

Jakab Péter már a tisztújítás kezdetén, még elnökjelöltként feltett egy fotót a közösségi oldalára. Azokkal a vezető politikusokkal szelfizett, akiket a sajtó hónapok óta az ő támogatóiként tart számon.

Gyurcsány miatt háborúznak egymással a jobbikosok – erről írt az Origo. A portál szerint két nagy tábor alakult ki a pártban: a Gyurcsány-pártiak és a Gyurcsány-ellenesek. A portál szerint a Gyurcsány-pártiakat Jakab Péter vezeti. Ők azok, akik néppárti politikát akarnak, balra tolnák a pártot, és szövetkeznének Gyurcsány Ferencékkel.

Velük szemben állnak a Gyurcsány-ellenesek, ezt a tábort Szávay István vezeti. Ők azok, akik az Origo szerint elutasítják a balra tolódást, visszavezetnék a Jobbikot a gyökereihez és sosem szövetkeznének Gyurcsány Ferencékkel. Az elnökség tagjai közé végül egy Gyurcsány-ellenes jobbikos politikus sem került.

Bár Jakab Péter úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány Ferenccel nem tud közösséget vállalni, arra a kérdésre, hogy a Demokratikus Koalícióval el tud-e képzelni együttműködést, azt mondta: ez majd a tárgyalóasztalnál dől el.

Ügyek mentén már eddig is volt együttműködés minden ellenzéki párttal, azt pedig majd a tárgyalóasztalnál kell kialakítani, mi az a konstrukció, amely megfelelő a lehető legtöbb kormánykritikus szavazó felölelésére” – mondta Jakab Péter.

A Jobbik új elnöke úgy fogalmazott: nem tartják szövetségesüknek azokat az embereket, akik az elmúlt harminc évben részt vettek ennek az országnak a kifosztásában.

Jakab Péter volt az, aki tavaly március 15-én a DK-s Dobrev Klárával egy színpadon hangoztatta az együttműködés fontosságát.

Tavaly szintén ő állt egy lépcsőre a Parlament előtt Gyurcsány Ferenccel is, mialatt több ellenzéki politikus közösen tett esküt. Néhány hónapja az ATV-ben arra a kérdésre, hogy hova lett a Jobbik nemzeti jellege, nem volt hajlandó válaszolni.

Az elmúlt időszakban a legtöbb kritikát épp a balra tolódási törekvések miatt kapta az egykori radikális Jobbik, és a tavalyi EP-választáson történetük leggyengébb eredményét érték el – éppen csak átugrották az 5 százalékos küszöböt.

A címlapfotó illusztráció.