Jakab Pétert választották a Jobbik új elnökének

 

Jakab Péter lett a Jobbik elnöke, a párt mai kongresszusán. Ezt csak az egyik közösségi oldalon jelentette be a Jobbik. Elemzők szerint Jakab Péter balra tolhatja a pártot, korábban ugyanis többször beszélt arról, hogy szívesen szövetkezne Gyurcsány Ferencékkel – hangzott el az M1 Híradójában.

Gyurcsány miatt háborúznak egymással a jobbikosok – írta az Origo. A portál szerint két nagy tábor alakult ki a pártban: a Gyurcsány-pártiak és a Gyurcsány-ellenesek. A portál szerint a Gyurcsány-pártiakat Jakab Péter vezeti, de köztük van Gyöngyösi Márton, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel. Ők azok, akik néppárti politikát akarnak, balra tolnák a pártot, és szövetkeznének Gyurcsány Ferencékkel.

Velük szemben állnak a Gyurcsány-ellenesek, Bencsik János és Stummer János. Ezt a tábort Szávay István vezeti. Ők azok, akik az Origo szerint elutasítják a balra tolódást, visszavezetnék a Jobbikot a gyökereihez és sosem szövetkeznének Gyurcsány Ferencékkel.
Szombat este kiderült, hogy Jakab Péter lett a Jobbik új elnöke. Vele együtt pedig az a tábor került többségbe a pártvezetésben, amely balra kormányozná a Jobbikot.

A Nézőpont Intézet külön elemzést készített a Jobbik tisztújítására. Azt írják: folyamatosan csökken a párt népszerűsége: méréseik szerint 2014-hez képest mára megfeleződött a Jobbik szavazótábora. A tavalyi EP-választási eredmények pedig azt mutatják, hogy a párt nem sokkal haladta meg a parlamenti bejutási küszöböt.