Számos választási ígérettel adósak az ellenzéki polgármesterek a fővárosban

 

Sokat ígértek, de abból keveset teljesítettek az ellenzéki polgármesterek a fővárosban a megválasztásuk óta eltelt száz napban – erre a következtetésre jutott az Origo. Az internetes oldal egy cikkben gyűjtötte össze, hogy a baloldali-liberális politikusok tényleg véghezvitték-e azt, amire a szavukat adták a kampányban – hangzott el az M1 Híradójában.

Az Origo cikkében felsorol néhány példát is: nem kapnak fűtéstámogatást az idősek, továbbra is rendezetlen a helyzet a bulinegyedben, elvették a szociális dolgozók tizenharmadik havi fizetését a  nyolcadik kerületben, illetve visszatértek a Gyurcsány-Bajnai időszak emberei a fontosabb vezető tisztségekbe.

Az internetes oldal szerint Karácsony Gergely kifejezetten rosszul áll az ígéretei teljesítésével. Az összesítés szerint, bár megígérte a főpolgármester, nem lett ingyenes a tömegközlekedés a tizennégy éven aluliaknak, nem kapják meg a húszezer forintos fűtéstámogatást a nyugdíjasok és a rászoruló nagycsaládosok, a városháza parkolójának parkosítására is még éveket kell várni.

Karácsony Gergely elbocsátásokba kezdett a fővárosi önkormányzati cégeknél és azok felügyelőbizottságiban, ahol aztán sokszor a Gyurcsány-Bajnai korszak politikusai jelentek meg.

Baranyi Krisztina Ferencvárosban a parkolási helyzet azonnali megoldását ígérte. Ehelyett

a kerületben közlekedő autósok fejetlenséggel találták szembe magukat,

amikor parkolni próbáltak. Az Origo cikkében az áll: a probléma oka az, hogy a polgármester mindenkit kirúgott az eddigi parkolásüzemeltetés környékéről, a tisztogatás következménye az lett, hogy elkezdett akadozni a működés.

Horváth Csaba már az első közgyűlésen botrányt okozott – olvasható a cikkben. A Karácsony Gergelyt Zuglóban váltó MSZP-s politikus első döntésként

hatásköröket vont volna magához csökkentve az önkormányzat működésének átláthatóságát.

A felháborodás miatt később visszavonta az erről szóló előterjesztést, bár szólt róla, az óvodai dogozók nem kapták meg a beígért fix bérpótlékukat.

Az Európai Parlamentet elhagyó Niedermüller Péter is – az Origo írása szerint – elmaradt ígéretei teljesítésével. A DK-ás politikusnak nem sikerült elindítania azt az internetes oldalt, ahová az önkormányzati szerződéseket töltötték volna fel. Niedermüller Péter ígérete ellenére

a kerületi parkokban nem tiltották be a dohányzást,

és nem ellenőrzik szigorúan az alkoholfogyasztás tilalmát. Gyurcsány Ferenc bizalmasa arra is a szavát adta, hogy rendezi a bulinegyedre vonatkozó nyitvatartási rendet. A cikk szerint ezzel is adós maradt a polgármester.

A VIII. kerületben Pikó András baloldali újságíróból lett polgármesternek is a saját fizetésének a megemelése volt az első feladata – olvasható az internetes portálon megjelent írásban. Míg a kerületi vezető a saját jövedelmének megemelését fontosnak tartotta,

a szociális dolgozók tizenharmadik havi juttatását elvonta.

Pikó András bérlakások építésével kampányolt, ám most arról szólnak a hírek, hogy az idén hatvan bérlakást adna el az önkormányzat.