Fidesz: A gyöngyöspatai romákat képviselő alapítvány célja a rasszista kártya kijátszása

 

A gyöngyöspatai romákat képviselő alapítvány politikai célja a rasszista kártya kijátszása, annak bizonyítása, hogy Magyarországon rasszizmus, cigányüldözés és diktatúra van – jelentette ki a gyöngyösi körzet fideszes országgyűlési képviselője az M1-en.

A szegregáció csak ürügy, a roma családok csak eszközök, Gyöngyöspata pedig az ehhez szolgáló csatatér – fogalmazott Horváth László.

Ugyanakkor az is kérdés, hogy a magyar Soros Alapítvány és a Nyílt Társadalom Intézet által támogatott alapítványnak milyen üzleti érdekeltségei vannak a megítélt százmillió forint kapcsán – tette hozzá.


A politikus úgy vélekedett: a provokációt megtervező és megszervező alapítvány már az eljárás elején világossá tette szándékát, vagyis azt, hogy beárazzák a szegregációt. „Ennek a beárazásnak adott zöld utat a bíróság a százmillió forint megítélésével” – mutatott rá.

Mindez azonban olyan mértékben sérti az igazságérzetet és rúgja fel a társadalmi békét, hogy olyan megoldást kell találni, ami nem okoz háborút. Ezt a megoldást pedig a természetben, oktatási szolgáltatásban nyújtott kártérítés jelenti. Annál is inkább, mert a pénz rövid távú előnyt jelent, ám ha képzést kapnak az érintett roma fiatalok, akkor hosszú távon javulnak az életesélyeik – közölte Horváth László.

A képviselő azt is mondta, hogy szerinte nem volt etnikai szegregáció az iskolában, csupán csak úgy osztották be a gyerekeket, hogy az egyik osztályba a jobb, míg a másikba a gyengébb képességű tanulók kerültek.