Origo: Szinte semmi sem valósult meg a választási ígéretekből Erzsébetvárosban

 

A vártnál is jobban sikerült az ellenzéki polgármesterek belépője – így látja Gyurcsány Ferenc az októberi önkormányzati választás óta eltelt száz napot. A volt kormányfő szerint meglepően jól teljesítenek az ellenzéki politikusok. Több elemző azonban arra hívta fel a figyelmet a napokban, hogy nem sok valósult meg az ellenzéki kampányígéretekből, igaz, az ötéves ciklusból van még bőven – hangzott el az M1 Híradójában.

Elégedett az ellenzék teljesítményével – erről beszélt a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc az Inforádió műsorában. Gyurcsány szerint az októberi önkormányzati választás óta megtalálták a közös hangot a pártok, és bizonyíthatják, hogy az országot is ugyanígy vezetnék. „Ha nem tudjuk bebizonyítani, hogy Egerben, Salgótarjánban, Pécsett jól tudunk kormányozni, akkor nehezen lesz elhitethető a választókkal, hogy az országot is jól fogjuk tudni kormányozni, de az ellenzék belépője szerintem meglepetésszerűen jól sikerült” – fogalmazott Gurcsány Ferenc.

A főváros VII. kerületében, Erzsébetvárosban a választások előtt az egyik DK-s politikus, Niedermüller Péter okozott bonyodalmat az összefogásban. Az ellenzéki pártok ugyanis – a Jobbik kivételével – az ő indulását támogatták, az LMP budapesti elnöke viszont emiatt otthagyta pártját és önállóan jelentkezett be. A hűtlen kezeléssel vádolt volt szocialista Hunvald György is elindult ellene. Niedermüller Pétert akkor Puzsér Róbert szektás Gyurcsány-fanatikusnak nevezte, és többen azt hozták fel ellene, hogy korábbi EP-képviselőként egyáltalán nincs tapasztalata a kerületvezetésben.

Ígéreteiből az Origo szerint eddig nem is valósult meg szinte semmi. A portál arról írt, hogy számos esetben még a szándék sem látszik. Nem volt elég száz nap például arra, hogy létrejöjjön az önkormányzat döntéseiről szóló honlap, és nem született döntés a kerületi parkokban érvényes dohányzási és alkoholfogyasztási szabályokról sem. A cikk szerint az egyik erzsébetvárosi Facebook-csoport hozzászólói szerint száz nap után azért nem tart sehol a kerület, mert nincs se akarat, se szakértelem.

Niedermüller Péter szerint viszont nincs ok az aggodalomra, bár azt elismerte, hogy vannak hiányosságok a kerületben. „Nem akarom elhárítani a felelősséget, valóban van még tennivalónk, de azt gondolom, hogy amit lehetett, azt ez alatt a száz nap alatt megtettük” – mondta a polgármester.

Az alpolgármesterek számát például az eddigi háromról négyre növelte Niedermüller Péter – emlékeztetett az Origo. Bár mint írták, ez a programjában nem szerepelt.