Bíróságon támadja meg a közbeszerzési döntőbizottság bírságát a BKV

 

Bíróságon támadja meg a BKV a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága által a közösségi közlekedési reklámhelyek hasznosításával kapcsolatos törvénysértés miatt kiszabott bírságot – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a csütörtökön közzétett Facebook-bejegyzésében.

A közbeszerzési döntőbizottság feltűnően és szokatlanul magas bírsággal sújtotta a BKV-t. A döntést a cég megtámadja a bíróságon, képviseljük az igazunkat” – írta a főpolgármester hozzátéve: tovább dolgoznak azon, hogy gazdasági érdekkörök helyzetbehozása helyett a város és cégeinek értékes felületeivel az eddigieknél átláthatóbban, tisztességesebben, felelősebben, a köz érdekeit jobban szolgálva bánjunk.


A döntőbizottság szerdán tudatta a honlapján, hogy együttesen 115 millió forintos bírságot szabott ki a BKV-ra és a BKK-ra a fővárosi közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosításával kapcsolatos törvénysértés miatt.

Karácsony Gergely csütörtöki bejegyzésében azt írta: az előző városvezetés utasítására nem sokkal az októberi választás előtt a BKV közbeszerzést írt ki a vállalat reklámfelületeinek hasznosítására. Ezzel kivette volna a döntés lehetőségét a következő városvezetés és a közgyűlés kezéből arra az esetre, ha Budapest lakói nem a Fidesznek szavaznak bizalmat.

Márpedig így lett, tudjuk, a tendert ezért visszavonattam. Tudom, ez sérti egyes gazdasági és politikai körök érdekeit, szolgálja viszont a budapestiekét, és én ez utóbbihoz ragaszkodom” – fogalmazott a főpolgármester.

A nettó 5,7 milliárd forint értékű beszerzés ügyében az eljárást a BKK és a BKV indította 2016-ban, a szerződés időtartama 48 hónap lett volna. Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés azonban tavaly novemberben úgy döntött, hogy a fővárosi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok ne kössenek egy évnél hosszabb időre szóló, a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosítására irányuló szerződéseket, és e miatt a beszerzési eljárást eredménytelenné nyilvánították.

A döntőbizottság határozata szerint az ügyben súlyos jogsértés történt, az eredménytelenül zárult eljárást a közbeszerzési törvénybe ütköző módon folytatták le, ezért a döntőbizottság megsemmisítette az ajánlatkérő által 2019. november 7-én az ajánlattevők részére megküldött jogsértő eljárást lezáró döntést.

A döntőbizottság határozata ellen a Fővárosi Törvényszéken indítható közigazgatás per.

A címlapfotó illusztráció.